Τέλος εποχής στο ΚΚΕ; Κουτσούμπας στη θέση Παπαρήγα

Τέλος εποχής στο ΚΚΕ; Κουτσούμπας στη θέση Παπαρήγα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αντικατέστησε την Αλέκα Παπαρήγα  στη θέση του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά από ένα συνέδριο που έληξε μια μέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Παρ'ότι ο νέος ηγέτης του κόμματος δεν έχει εκφράσει διαφορετικές απόψεις από αυτές της απερχόμενης γραμματέως, η εκλογή του συμβολίζει την ανάδειξη στην ηγεσία μιας νεώτερης γενιάς στελεχών από αυτήν της κυρίας Παπαρήγα, που εμμέσως φορτώνεται με τις πρόσφατες εκλογικές ήττες και την πολιτική περιθωριοποίηση  του ΚΚΕ. 
Η απερχόμενη γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα εκλέχθηκε το 1991 και συμπλήρωσε 22 χρόνια στην ηγεσία ξεπερνώντας τον προηγούμενο γραμματέα Χαρίλαο Φλωράκη(17 χρόνια) και πλησιάζοντας το ρεκόρ του Νίκου Ζαχαριάδη(25).
Με την ολοκλήρωση των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ δόθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ η παρακάτω ανακοίνωση: «Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα». Δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για την επίσπευση των εργασιών του Συνεδρίου.
Οι απόψεις του νέου γραμματέα για την συνεργασία της αριστεράς, όπως διατυπώθηκαν σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στην Καλλιθέα, στα τέλη Μαρτίου: 
"Δεν υπάρχει βάση συνεργασίας με κόμματα που πρόκυψαν από διάσπαση οπορτουνιστική από το κόμμα μας, όπως είναι σήμερα το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή ο ΣΥΝ, όλος ή ένα τμήμα του, το «αριστερό ρεύμα», ή το μέτωπο του Αλαβάνου, πιθανόν άλλα νέα κόμματα που μπορεί να προκύψουν – και δεν αποκλείεται τίποτα – από διαγραμμένους τα τελευταία χρόνια, μόνα τους ή σε συνεργασία με άλλους. Οπως το νέο σχήμα που εκκολάπτεται με ομάδες του Λαφαζάνη, του Αλαβάνου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων διαγραμμένων από το Κόμμα.... ο οπορτουνισμός πετάει συνεχώς κεφάλια σαν την Λερναία Υδρα, ακριβώς γιατί η εμφάνισή του, η ύπαρξή του, έχει και κοινωνικά αίτια. Η πάλη μαζί τους είναι συνεχής, είτε είναι δυνατός, είτε είναι αδύνατος κατά καιρούς”.
Η επιλογή του Δημήτρη Κουτσούμπα δεν προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού στην βάση του ΚΚΕ. Ο νέος γραμματέας είναι γνωστός για την διατύπωση θέσεων με ξύλινο και δογματικό τρόπο. Από την άλλη πλευρά, θετικά του σημεία θεωρούνται  η επιστημονική του κατάρτιση(είναι οικονομολόγος) και η προσήλωση του σε αυτό που αντιπροσωπεύει σήμερα το ΚΚΕ. 
Βιογραφικό και ομιλίες του Δημήτρη Κουτσούμπα
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας γεννήθηκε στη Λαμία στις 10 Αυγούστου το 1955. Είναι παντρεμένος  και έχει μια κόρη. Με σπουδές στο Νομικό τμήμα του Πανεπιστήμιου της Αθήνας, συμμετέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 και αφού οργανώνεται στην ΚΝΕ, γίνεται μέλος του ΚΚΕ το Δεκέμβριο του 1974.
Στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον Μάιο του 1987 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Στο 13ο Συνέδριο εκλέγεται ξανά στην ΚΕ και στη Γραμματεία της με ευθύνη την καθοδήγηση ΚΟ, ενώ από τον Αύγουστο του 1991 αναλαμβάνει υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.http://tvxs.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου