Τί είναι το γλαύκωμα

Τί είναι το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι η ασυνήθιστα υψηλή πίεση στο εσωτερικό των ματιών σας (ενδοφθάλμια πίεση) και αποτελεί τη δεύτερη κυριότερη αιτία τύφλωσης. Η απώλεια της όρασης από το γλαύκωμα γίνεται σταδιακά και μπορεί να μην παρατηρήσετε απώλεια της όρασης μέχρις ότου η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ο πιο κοινός τύπος γλαυκώματος, το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, δεν έχει εμφανή σημάδια ή συμπτώματα εκτός από σταδιακή απώλεια της όρασης.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να ελαχιστοποιήσουν ή να αποτρέψουν τη βλάβη του οπτικού νεύρου και την απώλεια της όρασης. Είναι σημαντικό να εξετάζετε τακτικά τα μάτια σας, και να βεβαιωθείτε ότι ο οφθαλμίατρος μέτρα την ενδοφθάλμια πίεση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του γλαυκώματος

Οι πιο συχνές μορφές γλαυκώματος – το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και το γλαύκωμα κλειστής γωνίας – έχουν εντελώς διαφορετικά συμπτώματα.
Γλαύκωμα ανοικτής γωνίας:
•Σταδιακή απώλεια της περιφερικής όρασης, συνήθως και στα δύο μάτια
•Όραση σαν μέσα από τούνελ σε προχωρημένα στάδια
Οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας:
•Οξύς και δυνατός πόνος του οφθαλμού
•Ναυτία και έμετος (που συνοδεύει τον πόνο του οφθαλμού)
•Αιφνίδια διαταραχή στην όραση, συχνά σε χαμηλό φως
•Θολή όραση
•Άλως (θολερότητα) γύρω από τα φώτα
•Κοκκίνισμα των ματιών

Πού οφείλεται το γλαύκωμα

Για λόγους που δεν είναι πλήρως γνωστοί, η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι συνήθως αυτή που προκαλεί τη βλάβη στο οπτικό νεύρο. Αυτή η πίεση προέρχεται από συσσώρευση του ρευστού υγρού που συνεχώς παράγεται στο χώρο μπροστά από το μάτι σας.

Πώς γίνεται η διάγνωση του γλαυκώματος

Η διάγνωση γίνεται με την οφθαλμολογική εξέταση και ειδικά τεστ που εφαρμόζει ο οφθαλμίατρος η τονομετρία (μέτρηση της πίεσης του ματιού), η βυθοσκόπηση, η μέτρηση των οπτικών πεδίων, η παχυμετρία και άλλες τεχνικές.

Πώς θεραπεύεται το γλαύκωμα

Η θεραπεία του γλαυκώματος ξεκινάει με σταγόνες που τοποθετούνται στο μάτι(κολλύρια). Και αν δεν αποδώσουν συνδυάζονται με φάρμακα από το στόμα όπως οι αναστολείς της καρβονικής ανυδράσης, η ακεταζολαμίδη και η μεθαζολαμίδη , για τη μείωση της πίεσης στο μάτι.
Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του γλαυκώματος, εάν είναι αναποτελεσματική η φαρμακευτική αγωγή.

Τί είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν

Αν μείνει χωρίς θεραπεία το γλαύκωμα θα προκαλέσει προοδευτική απώλεια της όρασης έως και τύφλωση.

Πώς μπορεί να προληφθεί

•Τακτική οφθαλμολογική εξέταση τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, αν είστε μεταξύ των ηλικιών 18 και 60 ετών , και κάθε χρόνο αν είστε άνω των 60 ετών. Αν έχετε ένα ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις κάθε ένα έως δύο χρόνια μέχρι να είστε 60ετών , και κάθε χρόνο μετά από αυτό.
•Λαμβάνετε τα φάρμακα σας
•Έλεγχος του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεσης.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου