Οι σεφ της νεολιθικής Ευρώπης τα προτιμούσαν πικάντικα |
Ιδού ο χάρτης των ειδικών
Υπολείμματα στο τσουκάλι
Τα πήλινα σκεύη διαπιστώθηκε ότι έφεραν στον πυθμένα τους «φυτόλιθους» -αποθέσεις πυριτίου που συγκεντρώνονται ανάμεσα στα κύτταρα ορισμένων φυτών. Δεδομένου ότι το σχήμα των φυτόλιθων είναι διαφορετικό σε κάθε φυτό, οι ερευνητές μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν την προέλευσή τους: προέρχονταν από την αλλιάρια την έμμισχο (Alliaria petiolata), ένα χόρτο που ονομάζεται στα αγγλικά «σκορδομουστάρδα», καθώς ανήκει στην οικογένεια της μουστάρδας και αναδίνει άρωμα σκόρδου (το είδος απαντάται μάλιστα και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας χωρίς όμως να χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματικό). Τα ευρήματα παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE. Όσον αφορά τα υπόλοιπα συστατικά του μενού, οι έρευνες αποκάλυψαν θραύσματα οστράκων, κόκαλα μπακαλιάρου και χοιρινού. Χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά, η δρ Χέιλι Σάουλ, πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης, μαγείρεψε μερικά πειραματικά πιάτα για να αναπαραστήσει τη νεολιθική γεύση. «Όλα τρώγονταν με ευχαρίστηση» λέει η ίδια. Όπως φαίνεται, οι πρόγονοί μας ήξεραν από καλή γεύση.http://www.tovima.gr