Τα 4 βήματα της ψυχικής ηρεμίας των παιδιών στο σπίτι

Τα 4 βήματα της ψυχικής ηρεμίας των παιδιών στο σπίτι

Τα 4 βήματα της ψυχικής ηρεμίας των παιδιών στο σπίτι

Όλο και περισσότεροι γονείς τα τελευταία χρόνια παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους, αντιδρούν συχνά με άσχημο τρόπο  και γενικότερα δεν λείπουν οι καθημερινές τριβές και εντάσεις μέσα στην οικογένεια.Για να μην αρχίσουμε όμως να  ψάχνουμε να βρούμε ποιος φταίει και τι, καλό θα ήταν να αντιληφθούμε τους λόγους  για τους οποίους τα παιδιά γενικότερα παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά έτσι ώστε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες  για να δώσουμε λύση σε τέτοιες συμπεριφορές. Μερικά tips που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν είναι τα παρακάτω, σύμφωνα με την κυρία Δώρα Φούντα Κοινωνιολόγο, Life& Career Coach 
 Τα παιδιά χρειάζονται  ενδιαφέρον
Τα παιδιά χρειάζονται την προσοχή μας και θα πρέπει να μας  έχουν δίπλα τους όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Στο καθένα μας αρέσει να του δίνουν προσοχή και πολύ περισσότερο στα παιδιά  τα οποία όταν νοιώθουν παραμελημένα,  το εκφράζουν με τρόπο αρνητικό. Η αρνητική   όμως αυτή συμπεριφορά είναι πολλές φορές πιο χρήσιμη  από την απάθεια και την απόσυρση γιατί μας προειδοποιεί ότι κάτι «δεν πάει καλά» .
 Τα παιδιά θέλουν να νοιώθουν ότι έχουν εξουσία
Τα παιδιά συχνά θέλουν να νοιώθουν ότι έχουν στα χέρια τους τον έλεγχο και γιαυτό  το λόγο πολλές φορές προκαλούν με τα «όχι» και κάνουν το αντίθετο από ότι τους ζητάμε. Με άλλα λόγια μάχονται για να πάρουν την εξουσία από τους γονείς τους.
 Τα παιδιά θέλουν όρια
Όταν οι κανόνες σε μια οικογένεια είναι ασαφείς, τα παιδιά δεν αισθάνονται ασφάλεια και δοκιμάζουν συνέχεια τα όρια μας για να δουν μέχρι που φθάνουν. Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που μεγάλωσαν σε πολύ αυστηρές οικογένειες  εξελίσσονται πιο καλά  από  εκείνα που μεγάλωσαν χωρίς κανένα όριο.
 Τα παιδιά φοβούνται την ένταση μέσα στο σπίτι
Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα σε ότι συμβαίνει στην οικογένεια τους. Αν οι γονείς τσακώνονται συνέχεια μπροστά  τους   η αν υπάρχει ακόμα και «βουβή» ένταση, τα παιδιά το αντιλαμβάνονται  και αισθάνονται φόβο και ανασφάλεια. Τα συναισθήματα αυτά  με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε θυμό και εχθρότητα. Η εχθρότητα λοιπόν πολλές φορές αντικατοπτρίζει την κατάσταση μέσα στο σπίτι.
Επιπλέον είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι για να μπορέσουμε να κτίσουμε μια καλή σχέση με τα παιδιά μας θα πρέπει πρώτα  έχουμε κτίσει μια καλή σχέση με τον εαυτό μας,  γιατί μόνο έτσι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι γονείς. Για να βοηθήσουμε λοιπόν τα παιδιά μας, όταν παρουσιάζουν αρνητικές συμπεριφορές αρχίζουμε πρώτα από εμάς… και με μικρά- μικρά βηματάκια  επιδιώκουμε να διορθώσουμε όσο μπορούμε τα «κακώς κείμενα».http://www.onmed.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου