Προετοιμάζοντας το παιδί για το νοσοκομείο: Τα πιο σημαντικά σημεία. |
Στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι, να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών, αλλά να μην ξεχνούν να αφουγκράζονται και το ένστικτό τους.
Σε περίπτωση που το παιδί πρέπει να νοσηλευτεί για λίγο ή πρέπει να κάνει κάποια επέμβαση ή θεραπεία που θα καταλήξει σε μακρύτερη παραμονή του στο νοσοκομείο, πρέπει το ίδιο να είναι προετοιμασμένο για ότι θα ακολουθήσει. Οι γονείς του, σύμφωνα πάντα με τη χρονολογική του ηλικία, θα του εξηγήσουν με απλά λόγια γιατί πρέπει να γίνει αυτό (νοσηλεία, επέμβαση κ.α.).
Είναι εξαιρετικής σημασίας οι γονείς να καλύψουν το δικό τους φόβο και να καθησυχάσουν το παιδί α) ότι όλα θα πάνε καλά και β) ότι θα βρίσκονται συνέχεια μαζί του. Αν το παιδί πρέπει να υποστεί κάποια επίπονη διαδικασία, το προετοιμάζουμε και δεν του το αποκρύπτουμε μέχρι την στιγμή που θα πραγματοποιηθεί. Ειδικά δε, όταν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά (7 και άνω), ίσως είναι σκόπιμο να ακούσουν αρκετές λεπτομέρειες και να δουν και κάποια πράγματα που προσομοιάζουν σε αυτά που θα συναντήσουν. Ο λεκτικός υποβιβασμός του πόνου, δεν τον καθιστά ηπιότερο. Σεβόμαστε αυτό που αισθάνεται το παιδί και δεν προσπαθούμε να το κατευνάσουμε, παρά να το παρηγορήσουμε και να του εξηγήσουμε ότι σύντομα θα είναι καλύτερα. Το παιδί δίνει τη μάχη του, οι γονείς επιτρέπεται να λιγοψυχήσουν αλλά όχι να παραδώσουν τα όπλα. Ακόμα και στις πιο σοβαρές ασθένειες, πάντα παρατηρούμε το σθένος και το κουράγιο των παιδιών, παρά τα όσα περνούν. Αν και είναι απόλυτα κατανοητό ο φόβος να καταβάλει τους γονείς, η σκέψη ότι το παιδί τους είναι εκεί και πολεμά, δεν τα παρατά, θα πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμή τους. Αν σκεφτούμε πως είμαστε ανήμποροι μπροστά σε μια ασθένεια, ειδικά δε του παιδιού μας, ας προσφέρουμε τουλάχιστον τη θετική μας σκέψη και την αισιοδοξία μας. Αισιόδοξοι γονείς ίσον πιο δυνατά παιδιά.http://www.fayesbook.gr/