ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΝΑΤΟ Αποφάσεις παραπέρα κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΝΑΤΟ

Αποφάσεις παραπέρα κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζυγισμένη - στοιχισμένη στη γραμμή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τα σχέδια απέναντι σε Ρωσία - Ιράν, την κλιμάκωση των πυρηνικών εξοπλισμών, την αύξηση στρατιωτικών δαπανών και τα υπόλοιπα ζητήματα που ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητές του ο ευρωατλαντικός άξονας στην όξυνση της κόντρας με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Ετοιμασίες για έναν κόσμο με περισσότερα πυρηνικά

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος ξεκίνησε με συνεδρίαση της ομάδας πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ (NATO Nuclear Planning Group) σε επίπεδο υπουργών. Τόσο εκεί όσο και στη μετέπειτα συνεδρίαση άλλου οργάνου, του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC), έγινε εκτενής συζήτηση για την παραβίαση - όπως ισχυρίζεται το ΝΑΤΟ - εκ μέρους της Ρωσίας (με την ανάπτυξη του πυραυλικού της συστήματος SSC-8) της Συνθήκης INF για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.
Οι ΝΑΤΟικοί επανέλαβαν και χτες ότι η Μόσχα έχει περιθώριο μέχρι τις 2/8 να «συμμορφωθεί» με τη Συνθήκη, αλλιώς οι ΗΠΑ, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, θα αποσυρθούν από την εφαρμογή της, ενώ επίκεινται και άλλα «μέτρα».
«Αν δεν συμμορφωθούν, χρειάζεται να απαντήσουμε. Πρέπει, επίσης, να ετοιμαστούμε για έναν κόσμο χωρίς τη Συνθήκη INF», είπε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτνεμπεργκ, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον.

«Αργυρό» μετάλλιο στην Ελλάδα για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς

Χτες έγινε επίσης συζήτηση για τη «δικαιότερη» κατανομή των βαρών εντός της λυκοσυμμαχίας, θέμα που βάζουν συνεχώς οι ΗΠΑ, ώστε οι σύμμαχοί τους να αναλάβουν μεγαλύτερο φόρτο σε έξοδα και διαθεσιμότητες προσωπικού και μέσων για αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Παραπάνω από αποκαλυπτικό για την «απογείωση» της εμπλοκής στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε φέτος το «ασημένιο μετάλλιο» σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν χτες στη Σύνοδο, φέτος η Ελλάδα έχει προϋπολογίσει να δαπανήσει το 2,24% του ΑΕΠ της για στρατιωτικές δαπάνες, ξεπερνώντας για άλλη μια χρονιά τη ΝΑΤΟική «νόρμα» όπως καθορίστηκε το 2014, τα κράτη - μέλη να δαπανούν κάθε χρόνο τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για τέτοιους σκοπούς.
Συνολικά, φέτος το ΝΑΤΟ αναμένει 8 κράτη να πιάσουν αυτόν το στόχο, με τις ΗΠΑ πρώτες (υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2019 θα έχουν ξοδέψει το 3,42% του ΑΕΠ τους), την Ελλάδα μόνη δεύτερη, και στην τρίτη θέση Εσθονία και Βρετανία (με 2,13% έκαστη).https://www.902.gr

Η λίστα ιστολογίων μου