ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ «Σύνοδος των Δύο Ακτών» με πρωτοβουλία της Γαλλίας

ΜΑΣΣΑΛΙΑ.--
Η Προεδρία της Γαλλίας οργάνωσε στις 23 και 24 Ιούνη την πρώτη «Σύνοδο των δύο ακτών - Φόρουμ για τη Μεσόγειο» στο (νότιο) γαλλικό λιμάνι της Μασσαλίας, αναδεικνύοντας ξανά την προτεραιότητα που δίνει το γαλλικό κεφάλαιο στην ενίσχυση της θέσης του σε όλη αυτή τη θαλάσσια ζώνη που συνδέει άλλωστε τρεις ηπείρους.
Στη Σύνοδο πήραν μέρος οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας (από την ευρωπαϊκή ακτή της Μεσογείου) αλλά και Μαυριτανίας, Μαρόκου, Αλγερίας, Τυνησίας, Λιβύης από την αφρικανική ακτή της Μεσογείου (Σύνοδος των 5+5).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ υπογράφτηκαν «δεσμεύσεις για μια νέα φιλοδοξία στη Μεσόγειο», με στόχο «να τεθούν σε εφαρμογή έργα που έχει προτείνει η κοινωνία των πολιτών (εργοδοτικές οργανώσεις, ΜΚΟ κ.λπ.) αλλά και να ανταποκριθούμε συλλογικά στις κοινές προκλήσεις της Μεσογείου».
Στο προσκήνιο βγαίνουν φυσικά πρώτα απ' όλα οι επιδιώξεις ισχυρών μονοπωλιακών κολοσσών (μην ξεχνάμε ότι ενεργειακά μεγαθήρια όπως οι «Total», «Eni» τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχύσει πολύ την παρουσία τους στη Μεσόγειο, και στην ανατολική) αλλά και ευρύτεροι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί. Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά Γαλλία και Ιταλία διεκδικούν το προβάδισμα στη βόρεια Αφρική, μέσα και από την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», «αναπτυξιακά προγράμματα» που προωθούνται και στο όνομα της «αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών» στην αφετηρία τους κ.λπ.https://www.rizospastis.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου