ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Προς νέες επικίνδυνες αποφάσεις με τη «βούλα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ


Προς νέες επικίνδυνες αποφάσεις με τη «βούλα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κλέβει ξανά την παράσταση, εκτινάσσοντας τις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, τα οποία βρωμάνε από παντού μπαρούτι.
Συγκεκριμένα, δίνοντας χτες το περίγραμμα της συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, παρουσίασε, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, μια σειρά από πίνακες και στοιχεία για το πώς αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι στρατιωτικές δαπάνες των κρατών - μελών, σε αντανάκλαση της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, και πώς εκτιμάται ότι θα κλείσουν στο τέλος του χρόνου. «Έχουμε πέντε συνεχή έτη αύξησης των αμυντικών δαπανών», είπε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι μέχρι τα τέλη του 2020 Ευρωπαίοι εταίροι και Καναδάς θα έχουν προσθέσει ως τέτοιες δαπάνες συνολικά πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2016, κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, που ζητούν να αυξήσουν και οι άλλοι τις συνεισφορές τους.
Περνώντας στον επόμενο πίνακα, τόνισε ότι όλο και περισσότεροι σύμμαχοι πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα όπως καθορίστηκε το 2014, κάθε χρόνο να δαπανούν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες. Φέτος, αναμένουν 8 κράτη να πιάσουν αυτόν το στόχο, με τις ΗΠΑ πρώτες (υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2019 θα έχουν ξοδέψει 3,42% του ΑΕΠ τους), την Ελλάδα δεύτερη (2,24%) και στην τρίτη θέση Εσθονία και Βρετανία (με 2,13%).
Σε άλλο πίνακα που παρουσιάστηκε χτες στις Βρυξέλλες, προκύπτει ότι η Ελλάδα από τα 4,353 δισ. ευρώ του 2014 αναμένεται να δαπανήσει για στρατιωτικές δαπάνες το 2019 4,624 δισ. Μια αύξηση, σε πραγματικές τιμές, 6,23%, όπως την προσδιορίζουν οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί.https://www.902.gr

Η λίστα ιστολογίων μου