Προεκλογικό παιχνίδι με τον 13ο και 14ο μισθό συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων παίζει εδώ κι ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση Τσίπρα.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2287/2015 απόφασή της είχε κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 4093/2012 με αφορμή τις περικοπές που είχαν γίνει τότε. Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν εφάρμοσε αυτές τις αποφάσεις, τάζοντας ένα “δήθεν” νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα αποκαθιστούσε τις αδικίες, καθώς και παχυλά επιδόματα στους προϊσταμένους. Τα δεύτερα (δηλαδή τα επιδόματα των προϊσταμένων) ίσχυσαν, το “νέο μισθολόγιο” ήταν και είναι φυσικά ένα ακόμα μισθολόγιο-φτωχολόγιο.
Μετά την επίμαχη απόφαση του 2015, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι (μετρημένοι στα δάχτυλα) – κυρίως από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης – ξεκίνησαν τις δικαστικές διεκδικήσεις τους για την περικοπή των δώρων-επιδομάτων και την αναδρομική είσπραξή τους. Κάποιες αποφάσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων τους δικαίωσαν.
Κανάλια επικαλούμενα διαρροές από το Υπουργείο Εργασίας, κυβερνητικοί και όχι μόνον (δηλαδή ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων πακέτο με εργατολόγους αρχίζουν να δημιουργούν ένα κλίμα “δικαστικών διεκδικήσεων” στους χώρους εργασίας του Δημοσίου.
Το κλίμα αυτό όπως είναι φυσικό εξυπηρετούσε την κυβέρνηση, ώστε να γίνει αληθοφανής η πεντακάθαρη κυβερνητική ψευτιά περί “εξόδου της χώρας από τα μνημόνια” και να υποχωρήσει η οργή των δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν γονατίσει από τις συνεχείς περικοπές, την ακρίβεια, τη φορολογία.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία (6-1) αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν. 4093/12, που εξαφάνισαν εντελώς τα δώρα των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος δήλωνε “…η κυβέρνηση, ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ και το κόστος που θα προκύπτει από αυτή, προτίθεται να επιστρέψει τα αναδρομικά σε όλους στο Δημόσιο, είτε έχουν είτε δεν έχουν καταθέσει αγωγή…”, εγκαινιάζοντας έτσι την άτυπη προεκλογική περίοδο, όπου τα ταξίματα της κυβέρνησης Τσίπρα δίνουν και παίρνουν, ταυτόχρονα με τις “μάχες” του Τσακαλώτου με τους θεσμούς.
Βεβαίως, όλο αυτό το κλίμα “δικαστικών διεκδικήσεων” των δημοσίων υπαλλήλων βόλεψε τη Διοίκηση (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΝ) της ΑΔΕΔΥ και κυρίως τη ΔΑΚΕ (στο βαθμό που η ΝΔ διεκδικεί την κυβέρνηση) και το κλίμα αυτό των “δικαστικών διεκδικήσεων” ενισχύθηκε από τη Συνομοσπονδία, με αποτέλεσμα (και εξαιτίας αυτής της απόφασης του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ), μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων να προσφύγει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει με αγωγές τον 13ο και 14ο μισθό, αφού ως γνωστό οι αποφάσεις του ΣτΕ, πλέον, δεν έχουν αναδρομική ισχύ, παρά μόνο για όσους έχουν ασκήσει ένδικα μέσα.
Σε χρόνο όμως που καθόλου δεν ήταν επιθυμητός για την κυβέρνηση Τσίπρα, μια βδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, δημοσιεύματα στον Τύπο, έκαναν γνωστή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπου οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι δεν δικαιούνται στο εξής δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας, απορρίπτοντας τις σχετικές προσφυγές και αποφασίζοντας αντίθετα από ό,τι είχε κρίνει πριν από έναν και πλέον χρόνο το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ.
Αποδείχθηκε γι’ άλλη μία φορά, ότι τα μνημόνια και οι περικοπές που επέβαλαν δεν καταρρέουν στα δικαστήρια. Η προβολή των δικαστικών αγωγών ως κύριου μέσου διεκδίκησης του αιτήματος για τον 13ο και 14ο μισθό αποτέλεσε μια αποπροσανατολιστική κίνηση, που σιγόνταραν η κυβέρνηση αλλά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, εκτρέποντας τους εργαζόμενους από τον δρόμο των μαζικών αγώνων και κινητοποιήσεων που είναι και ο μόνος που θα μπορούσε να δώσει ένα αποτέλεσμα. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα δίδαγμα για την παραπέρα πάλη των εργαζόμενων για την επανακατάχτηση των δικαιωμάτων τους που σαρώνει η αντιλαϊκή πολιτική.
Η ΝΔ, που μετά τις ευρωεκλογές έχει το προβάδισμα να γίνει νέα κυβέρνηση, ως γνωστόν, δεν έχει τάξει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Ο δε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, δύο μήνες πριν δήλωνε “… ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος στο δημοσιονομικό πεδίο, τον οποίο η ΤτΕ έχει επισημάνει αρκετούς μήνες νωρίτερα, συνδέεται με ενδεχόμενη καθολική εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για αναδρομικά επί μνημονιακών περικοπών συντάξεων και δώρων στο Δημόσιο. Στους παράγοντες πίεσης περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται σε εκλογικό κύκλο, καθώς ενισχύονται οι κίνδυνοι επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και δημοσιονομικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα να επιτείνει η οικονομική αβεβαιότητα…”
Κάποιο τέτοιο σκεπτικό αναμένεται να υπάρχει στην απόφαση της Ολομέλειας όταν αυτή δημοσιευτεί.https://www.prologos.gr/