ΙΝΔΙΑ | Αρουντάντι Ρόι: Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση από τα χρόνια της Ανεξαρτησίας. Σηκωθείτε όρθιοι!

Tόσο με δηλώσεις και συνεντεύξεις της όσο και συμμετέχοντας σε κινητοποίηση στο Δελχί η γνωστή διεθνώς και βραβευμένη συγγραφέας Αρουντάντι Ρόι πήρε δημόσια θέση για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ινδία. Σε μια δήλωση της που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο υπογραμμίζει: "Πριν από τρία χρόνια στεκόμασταν υπάκουα στην ουρά έξω από τις τράπεζες καθώς μας επιβλήθηκε η απονομισματοποίηση, μια πολιτική που έσπασε τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της χώρας μας. Τώρα το Εθνικό Μητρώο Πολιτών και ο νόμος για την Ιθαγένεια παραβιάζει το Σύνταγμα και τραβάει το έδαφος κάτω από τα πόδια μας. Θα παραμείνουμε στην ουρά για άλλη μια φορά υπάκουα και θα συμμορφωθούμε με την πολιτική που θυμίζει εντυπωσιακά τους νόμους της Νυρεμβέργης του Τρίτου Ράιχ το 1935; Αν το κάνουμε η Ινδία θα παύσει να υπάρχει. Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση από τα χρόνια της Ανεξαρτησίας. Σηκωθείτε όρθιοι! Παρακαλώ! Σηκωθείτε όρθιοι!»
Ύστερα από την ψήφιση του νόμου για την Ιθαγένεια από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο με ευθύνη του ακροδεξιού κυβερνητικού κόμματος και της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι ξέσπασαν τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις στην χώρα. Ξεκίνησαν με αφετηρία την βορειοανατολική Ινδία, αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν στην πρωτεύουσα και και σε άλλες μεγάλες πόλεις στα δυτικά και νότια. Ο νόμος διευκολύνει την παροχή ινδικής ιθαγένειας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, που προέρχονται από διωκόμενες μειονότητες εκεί. Στόχος του νόμου όμως είναι η περιθωριοποίηση παραπέρα και η ενίσχυση των διακρίσεων σε βάρος των μουσουλμάνων της Ινδίας, οι οποίοι υπολογίζονται σε διακόσια εκατομμύρια. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν εκτός από τις κοινότητες των μουσουλμάνων και μέλη άλλων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων αλλά και πολλές αριστερές και κοσμικές κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις οι οποίες αγωνίζονται ενάντια στη ινδουιστική ακροδεξιά και φασιστική πολιτική του Μόντι.

Από τις επιθέσεις της αστυνομίας σε διαδηλωτές στους δρόμους αλλά και σε Πανεπιστήμια, ιδιαίτερα στο μουσουλμανικό Πανεπιστήμιο στο Δελχί, το Τζαμία Μιλία Ισλαμία, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον έξι άτομα και εχουν τραυματιστεί εκατοντάδες. Πανικόβλητη η κυβέρνηση Μόντι απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις, πέραν των 4 ατόμων! στο Δελχί και άλλες πόλεις, έκοψε το ίντερνετ και προχώρησε σε μαζικές προληπτικές συλλήψεις.
Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν οι εκδόσεις Εκτός των Τειχών στην Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβρη με θέμα τις εξελίξεις στο τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και το κύμα διώξεων στην Ινδία είχε επισημανθεί η πιθανότητα των σημερινών γεγονότων. Χαρακτηριστικά είχε ειπωθεί: “Χαρακτηριστική περίπτωση αυτών των επιλογών είναι το ζήτημα που άνοιξε με την εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Πολιτών στο κρατίδιο του Ασάμ και τον αποκλεισμό από την ινδική υπηκοότητα δύο εκατομμυρίων Μουσουλμάνων που ζουν εκεί. Η κυβέρνηση Μόντι θέλει να εφαρμόσει το Εθνικό Μητρώο σε όλη την επικράτεια προοπτική που μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις στην σχέση του κράτους με τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους. Η Ινδία παρά τις κατά καιρούς εσωτερικές εντάσεις και συγκρούσεις κατάφερε μέχρι σήμερα να αποφύγει, καταπνίγοντας και χωνεύοντας, με εναλλαγές στις μορφές άσκησης της κρατικής πολιτικής, αποσχιστικές τάσεις και διαιρέσεις. Μια ενδεχόμενη προσπάθεια να μετατραπεί με βίαιο τρόπο σε ένα ινδουιστικό καθεστώς θα γεννήσει μεγάλες αντιπαραθέσεις, η κλίμακα των οποίων δεν μπορεί να προβλεφτεί εύκολα.”https://antigeitonies3.blogspot.com/

Η λίστα ιστολογίων μου