Πάνω από μισό εκατομμύριο τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως Σύμφωνα με δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ.

Ξεπέρασαν τις 500.000 τα κρούσματα κορονοϊού ανά τον κόσμο, σύμφωνα με δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ, βάσει των οποίων, το απόγευμα της Πέμπτης, ήταν πάνω από 511.000. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 23.000, ενώ οι ιαθέντες είναι κοντά στις 121.000.
Οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 662 την Πέμπτη, στους 8.165, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, φαίνεται να έχει υπάρξει λάθος στα δεδομένα επειδή δεν αναφέρθηκαν θάνατοι στην τρίτη περιοχή που έχει πληγεί χειρότερα, το Πεδεμόντιο- κάτι που θα ήταν άνευ προηγουμένου για τις τελευταίες ημέρες. Από πλευράς τους οι αρχές του Πεδεμοντίου ανέφεραν ότι οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 50 τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό θα ανέβαζε τον αριθμό των νεκρών στους 8.215, με 712 νεκρούς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.
Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν 365 νέους θανάτους, με το σύνολο να φτάνει τους 1.696. Σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της υγειονομικής υπηρεσίας, Ζερόμ Σαλομόν, πρόσθεσε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 19.155, αύξηση 16% σε 24 ώρες. 3.375 άτομα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, αυξημένα κατά 19% σε σχέση με την Τετάρτη.
H Ισπανία παρέτεινε τα περιοριστικά μέτρα την Πέμπτη, αναφέροντας πως δίνει έναν «πραγματικό πόλεμο» για τις ιατρικές προμήθειες, στρεφόμενη στην Κίνα για πολλά προϊόντα- όπου αξιωματούχοι ανέφεραν απάτες και μεγάλες αυξήσεις τιμών. Οι νεκροί σε μία ημέρα ανήλθαν στους 655, με το σύνολο να φτάνει τους 4.089. Η χώρα έχει κάνει παραγγελίες προμηθειών ύψους 432 εκατ. ευρώ από την Κίνα, έχει ζητήσει βοήθεια από το ΝΑΤΟ και έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει εργοστάσια που αλλάζουν τις γραμμές παραγωγής τους.
Στις ΗΠΑ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.000 και τα κρούσματα τις 76.000, με τις αρχές σε Νέα Υόρκη, Νέα Ορλεάνη και άλλες περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα να αντιμετωπίζουν μεγάλη άνοδο και μεγάλες ελλείψεις προμηθειών, προσωπικού και κλινών. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, είπε πως, σε κάθε ρεαλιστικό σενάριο, οι νοσοκομειακές υποδομές της πολιτείας θα δεχτούν βάρος το οποίο δεν μπορούν να σηκώσουν. Οι νεκροί στην πολιτεία ήταν 385, από 285 μία ημέρα πριν. Τα κρούσματα ανήλθαν στις 37.000.
Στη Γερμανία τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 43.000, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 239. Στο Ηνωμένο Βασίλειο 115 άνθρωποι που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό πέθαναν, με το σύνολο των θανάτων να φτάνει τους 578. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στα 11.658 την Πέμπτη από 9.529 την Τετάρτη. Οι νεκροί στην Ινδία αυξήθηκαν από 6 στους 16 σε 24 ώρες, καθώς η χώρα κατέβαλλε προσπάθειες να βελτιώσει τις βασικές υπηρεσίες που παρέχονται σε 1,3 δισ. πολίτες που βρίσκονται σε καραντίνα για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της ασθένειας.
Σε 75 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στην Τουρκία, καθώς 16 ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν κατά 1.196 φτάνοντας τα 3.629, τόνισε. Επιπρόσθετα, 7.286 άνθρωποι εξετάσθηκαν από χθες, με τον συνολικό αριθμό αυτών να ανέρχεται σε περίπου 40.000.
Στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 67 νέα κρούσματα και 6 νέοι θάνατοι.
Από την Τετάρτη μέχρι την Πέμπτη, η Ρωσία, η Κροατία, η Κένυα, η Δυτική Όχθη, η Αρμενία και το Καζακστάν ανέφεραν τους πρώτους θανάτους ασθενών στο έδαφός τους.
Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Imperial College London, εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα, η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει 7 δισεκατομμύρια κρούσματα και 40 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο φέτος. Ωστόσο, εάν οι στρατηγικές μετριασμού εφαρμοστούν και είναι σε θέση να προστατέψουν τους ηλικιωμένους μέσω μείωσης 60% στις κοινωνικές επαφές, και επιβραδύνουν μα δεν σταματήσουν τη μετάδοση της ασθένειας με 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύ πληθυσμό, το βάρος αυτό θα μπορούσε να υποδιπλασιαστεί, σώζοντας 20 εκατομμύρια ζωές. «Μα προβλέπουμε πως ακόμα και σε αυτό το σενάριο τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες θα κατακλυστούν» υποστηρίζει η αναφορά, η 12η της εν λόγω ερευνητικής ομάδας από τότε που εμφανίστηκε ο κορονοϊός στη Γουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο. Στο καλύτερο σενάριο, εάν οι χώρες ανά τον κόσμο εφαρμόσουν έγκαιρα στρατηγικές καταστολής και τις διατηρήσουν, μπορούν να σωθούν 38,7 εκατομμύρια ζωές.
 (με πληροφορίες από Reuters, BBC),https://www.huffingtonpost.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου