Του Γ. Λακόπουλου
Ένα «πογκρόμ»- όπως εκλαμβάνουν τον επικείμενο ανασχηματισμό- μια εχθρική ενέργεια -έτσι χαρακτηρίζουν το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ- και μια απόρριψη υποψηφιότητας- εισαγγελέως του κλίματος Σαμαρά- φέρνουν τον πρώην Πρωθυπουργό σε σύγκρουση με το σύστημα Μητσοτάκη.
Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τα δικά του σχέδια για τον Μεσσήνιο καταστροφέα του πατέρα του, αλλά και πρώην μέντορα του: τον ωθεί στην έξοδο από τη ΝΔ, κρίνοντας ότι τον έχει ήδη ξεδοντιάσει και δεν μπορεί να τον βλάψει.
Για την ακρίβεια οι Ν. Μηταράκης, Γ. Βρούτσης, Νίκη Κεραμέως, Μ. Βορίδης, Κ. Βλάσης αποκεφαλίζονται, ο Αδ. Γεωργιάδης αποδυναμώνεται, ενώ ο Βασ. Κικίλιας -που στην πράξη έχει παραμεριστεί -προσπαθεί να διασωθεί μέσω κοινωνικών σχέσεων με την πρωθυπουργική οικογένεια.
Εχθρική πράξη
Ο Αντώνης Σαμαράς -που βρέθηκε δυο φορές στη Βουλή το τελευταίο
διάστημα- διαμήνυσε στον Πρωθυπουργό ότι θα θεωρήσει την απομάκρυνση
των «δικών του» από την κυβέρνηση εχθρική πράξη και θα απαντήσει
ανάλογα. Στο περιβάλλον του κυκλοφορεί ότι η απάντηση δεν θα περιοριστεί σε δηλώσεις και κινήσεις στη Βουλή, αλλά θα επεκταθεί και σε «αποκαλύψεις».
Το μήνυμα εξαγρίωσε τους αποδέκτες του και ο Πρωθυπουργός άφησε τους συνεργάτες του να καταλάβουν ότι επιθυμεί να ρίξει το γάντι στον Σαμαρά, με τον υπολογισμό ότι θα του δώσει αφορμή να τον θέσει εκτός ΝΔ.
Λέγεται ότι θα το είχε κάνει ήδη, αν δεν υπήρχε η εμπλοκή με τη «λίστα Πέτσα»- που έχει στρέψει τους πάντες εναντίον της κυβέρνησης, αλλά δυσκολεύεται να αποκεφαλίσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο καθώς η λίστα διαμορφώθηκε κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι θα ακολουθήσει επιχείρηση αποδυνάμωσης του Κ. Καραμανλή στη Βουλή, αλλά και στην κομματική βάση της ΝΔ- που τον υποδέχεται στις επαφές του μαζί της ως παραταξιάρχη.
Το τέλος της «τριάδας»
Το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ, που στέλνει στον εισαγγελέα για κακούργημα τον ιατρό σύζυγο της εισαγγελέως Ελένης Ράικου -που χρεώνεται στο «κύκλωμα Σαμαρά» στο δικαστικό χώρο- ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του πολέμου. Η προβολή του συγκεκριμένου πορίσματος από την -ελεγχόμενη από τον Πρωθυπουργό- ΕΡΤ θεωρήθηκε από το περιβάλλον Σαμαρά ως ευθείας ακύρωση της Ράικου και ως εκ τούτου περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του Σαμαρά αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες στις παλιές σχέσεις της οικογένειας της εισαγγελέως με την οικογένεια Μητσοτάκη.
Στο ίδιο μέτωπο ως πλήγμα εναντίον του φέρεται να εξέλαβε ο πρώην Πρωθυπουργός και το ότι αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης απέρριψε την αίτηση του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου -που είχε οριστεί το 2013 ως οικονομικός εισαγγελέας-να επιστρέψει στην Εισαγγελία με τον ίδιο ρόλο και το Δικαστικό Συμβούλιο επέλεξε τον εισαγγελέα Εφετών Ν. Μπαρδάκη.
Γνωρίζοντες τα δικαστικά παρασκήνια παρατηρούν ότι μέσα σε λίγες μέρες εξουδετερώθηκε η «τριάδα» που θεωρείται ως αιχμή του δόρατος του Σαμαρά στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής και εννοούν : Αγγελής, Ράικου, Αθανασίου.
Πάντως και οι τρεις με καταθέσεις κατά του Δημ. Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή κινήθηκαν στη γραμμή ενίσχυσης των ισχυρισμών του πρώην Πρωθυπουργού.
Η αναφορά σε συνάντηση του Σαμαρά με τον πρόεδρο της Προανακριτικής Ι. Μπουγά και το μέλος της Θ. Πλεύρη, ερμηνεύθηκε ως ανησυχία του για τον τρόπο εξέλιξης των εργασιών της Επιτροπής. Παρότι η σύστασή της αποτελεί προσωπική του αξίωση, στα πλαίσια του ισχυρισμού «θα τους πάω ως το τέλος».
Ορισμένοι μάλιστα τις συνδυάζουν με την ευρεία δημοσιότητα που είχε η αποκάλυψη του υπομνήματος της -μηνυθείσης- Ελένης Τουλουπάκη στον Άρειο Πάγο.
Από τα
συμφραζόμενα στο αναλυτικό κείμενο των 95 σελίδων προκύπτει ότι το
σκάνδαλο Νοβάρτις, κατ’ ουσίαν μένει ανοικτό για όλα τα πολιτικά
πρόσωπα. Αν προκύψουν νέα στοιχεία, ή επαναξιολογηθούν τα παλιά -για τα
οποία η Τουλουπάκη κατέρριψε ότι προέρχονται μόνο από καταθέσεις
μαρτύρων, οι φάκελοι που αρχειοθετήθηκαν θα ανοίξουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς διέκοψε τις σχέσεις του με
τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το βράδυ που ο Πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι ο
Αλέξης Τσίπρας «πρέπει να ζητήσει συγγνώμη» μόνο από τον Παν. Πικραμένο, αποφεύγοντας να «καλύψει» κι αυτόν με τον ίδιο τρόπο.
Αβέβαιο μέλλον
Ο πόλεμος με τον Σαμαρά -είτε μείνει στη ΝΔ κάνοντας κλεφτοπόλεμο, είτε βρεθεί εκτός με δικό του κόμμα για να αξιοποιήσει την απλή αναλογική- είναι η κορυφή του παγόβουνου στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου η «τρέλα της εξουσίας μετατρέπεται σε εξουσία της τρέλας» -κατά τον χαρακτηρισμό πολύπειρου πολιτικού και το «επιτελικό κράτος» έχει περιέλθει σε κατάσταση βέρτιγκο.
Η εικόνα ραγίζει από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός δυσκολεύεται να αλλάξει έναν υπουργό, φάσκοντας και αντιφάσκοντας ο ίδιος με το ανασχηματισμό.
«Έχουν χάσει τη μπάλα και τα δύσκολα δεν ήλθαν ακόμη. Αναρωτιέμαι αν θα προλάβουν να κάνουν Χριστούγεννα» λέει έμπειρος πολιτικός της -όχι αξιωματικής -αντιπολίτευσης.https://www.anoixtoparathyro.gr