Η γαλάζια κάμπια μασουλάει δημόσιο χρήμα Νίκος Λιονάκης

 

Οι καλοί φίλοι στα δύσκολα φαίνονται λέει ο λαός. Μόνο που δεν το λέει για την περίπτωση μιας κυβέρνησης που, μέσα στην εξαναγκαστική κοινωνική και κοινοβουλευτική αδράνεια του γενικού λοκντάουν του Μαρτίου και στην πρωτόγνωρη ύφεση που ακολουθεί, κάνει την κρίση (όλων των άλλων) ευκαιρία για την ίδια και τους φίλους της.

Από την πρώτη στιγμή, εν μέσω προσποιητών χειροκροτημάτων του υπέρκομψου πρωθυπουργικού ζεύγους σε γιατρούς και νοσηλευτές, η κυβέρνηση έδειξε τις διαθέσεις της. Αυτές δεν θα διέφεραν καθόλου από εκείνες της κάμπιας καραφατμέ, η οποία, ύστερα από έναν μικρομέγαλο περίπατο προς την κανονικότητα ενός εικονικού καλοκαιριού – state of mind, που κόστισε πολύ περισσότερα από 2 εκατ., αποδείχθηκε ότι τελικά τόσον καιρό μασουλούσε αργά και σταθερά το γκαζόν γύρω από ένα υπέρλαμπρο σιντριβάνι με φόντο το εμβληματικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.

Εκεί όπου συνωστίστηκε η κυβερνητική εξουσία για να θυμίσει στους πολίτες ότι όλες οι ατομικές ευθύνες είναι ίσες, αλλά κάποιες ατομικές ευθύνες είναι πιο ίσες από τις άλλες. Να θυμίσει στους στρατιώτες πως, όταν κερδίζουν μια μάχη, ο στρατηλάτης τους οδήγησε στον θρίαμβο, αλλά, όταν ο πόλεμος χαθεί, εκείνοι δεν είχαν πολεμήσει καλά.

22 εκατομμύρια χειροκροτήματα

Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ήταν να διασφαλίσει με κρατικά χρήματα την εξωφρενική εύνοια μεγάλων, μικρών, ακόμα και ανύπαρκτων ΜΜΕ. Η περιβόητη λίστα Πέτσα (Μητσοτάκη) μοίρασε 20 εκατομμύρια όχι ισόποσα, όχι με κριτήρια, όχι με διαφάνεια, αλλά με βάση τις σχέσεις που είχε ή που ήθελε να αποκτήσει. Με την αδύναμη πρόφαση της προβολής μιας καμπάνιας για τον κορωνοϊό, την οποία ούτως ή άλλως τα Μέσα ήταν υποχρεωμένα να προβάλουν δωρεάν. Το έκανε ξανά προχθές με 2 ακόμη εκατ. στα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Έβαλε τη δημοκρατία σε καραντίνα.

Προχώρησε σε αυτή την «τοκογλυφική» κίνηση όχι τόσο για να τη χειροκροτούν για τους χειρισμούς της στο πρώτο κύμα.  Άλλωστε όλος ο πλανήτης είχε κλειδωθεί στο σπίτι του, το ίδιο θα έκανε και η Ελλάδα. Ούτε όμως για να αποκρύψουν αυτό που και οι πρωτοετείς οικονομολόγοι μπορούσαν να εκτιμήσουν ότι θα επακολουθήσει στην ελληνική οικονομία. Αλλά κυρίως για να επικροτήσουν τις επιλογές που σκόπευε να κάνει μέσα σε αυτή την αναμενόμενη δραματική ύφεση που θα ερχόταν.

Αυτές είναι οι επιλογές που καθορίζουν έκτοτε τη ζωή εργαζομένων, άνεργων, ημιαπασχολούμενων, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (αν δεν έχουν ήδη κλείσει), όλου του τουριστικού κλάδου, όλου του πολιτισμού, όλων. Ο στεναγμός μιας δραματικής καθημερινότητας καλύπτεται από 22 εκατομμύρια εκκωφαντικά χειροκροτήματα.

Στέλιος Πέτσας

ΕΣΥ πληρώνεις 30 εκατ. περισσότερες ιδιωτικές ΜΕΘ

Όχι, φυσικά και δεν διπλασίασαν τις ΜΕΘ. Διπλασίασαν τα χρήματα που το Δημόσιο θα δίνει στις ιδιωτικές ΜΕΘ για να φιλοξενούν τους ασθενείς που θα χρειάζονται διασωλήνωση ή άλλες ιατρικές πράξεις, αλλά δεν χωρούν να νοσηλευτούν σε δημόσιο νοσοκομείο δωρεάν. Και γιατί δεν θα χωρούν και θα πρέπει να πληρώσουν την ιδιωτική κλινική; Διότι ο αριθμός των δημόσιων ΜΕΘ δεν επαρκεί.  Ένας τέλειος κύκλος.

Όμως τα πράγματα είναι λίγο πιο πονηρά. Δηλαδή η μη ενίσχυση του ΕΣΥ έχει αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προσπαθεί να παραχωρήσει τα δημόσια νοσοκομεία και τις ΜΕΘ τους αποκλειστικά σε ασθενείς με Covid-19. Την ίδια στιγμή αναβάλλονται χειρουργεία λόγω μετατροπής θαλάμων νοσηλείας σε θαλάμους ΜΕΘ.

Αυτό έχει αποτέλεσμα οι βαρέως πάσχοντες με διάφορα νοσήματα, όχι με Covid-19, όπως πολυτραυματίες με πολυοργανική ανεπάρκεια ή αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα ή μετεγχειρητικές επιπλοκές, να μην βρίσκουν κρεβάτι ΜΕΘ.  Έτσι, ενώ οι ασθενείς απευθύνονται στο ΕΣΥ για τέτοιες υπηρεσίες, τα δημόσια νοσοκομεία δυσκολεύονται να ανταποκριθούν και προωθούνται στις ιδιωτικές κλινικές.

Και ποια είναι η αμοιβή των κλινικαρχών γι’ αυτή την «εξυπηρέτηση» προς το Δημόσιο; Να τους καταβάλει το δημόσιο σύστημα κονδύλι 30 εκατ., διπλασιάζοντας την αποζημίωση των νοσηλίων στις ιδιωτικές ΜΕΘ από 800 σε 1.672 ευρώ για τις τρεις πρώτες μέρες, 1.149,5 (αντί για 550) από την τέταρτη ώς τη δέκατη πέμπτη ημέρα νοσηλείας και σε 836 ευρώ ημερησίως (αντί για 400) για το υπόλοιπο της αναγκαίας νοσηλείας.

Γιατρός κορωνοϊός ΜΕΘ

«Λοιμώχθηκαν» 85 εκατ. με «Σκόιλ Ελικίκου»

«Σκόιλ Ελικίκου Προσθέσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν». Αυτή η μαγική ακαταλαβίστικη φράση μαζί με τον «μέτζη του νέουκτη» έσωσαν την παρτίδα. Αν δεν είχε εντοπιστεί στα προγράμματα της πλάκας των voucher Βρούτση, ώστε να γίνει viral στα social media και να εξωθήσει την κυβέρνηση στην πρώτη πραγματικά μεγάλη ήττα που υπέστη, επτά φίλοι κυβερνητικών στελεχών, που διέθεταν πλατφόρμες, μαζί με τα ΚΕΚ, θα είχαν μοιραστεί πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Κανείς δεν θα ξεχάσει τους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, που, αντί να λάβουν 800 ευρώ έκτακτο επίδομα, τους υπέβαλαν στην εξευτελιστική διαδικασία να παρακολουθήσουν γελοία, για τη δική τους μόρφωση, προγράμματα εκπαίδευσης από κάποιο ΚΕΚ για έναν μήνα ώστε να λάβουν το voucher για να πάρουν… 600 ευρώ. Δεν υπήρξε μεγαλύτερη κοροϊδία της Ν.Δ. απέναντι σε ανθρώπους που προεκλογικά είχε χρησιμοποιήσει στη μάχη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ ως το «κίνημα της γραβάτας».

Η κυβέρνηση είχε πει ψευδώς ότι η τηλεκατάρτιση ήταν προϋπόθεση για να δοθούν μέσω ευρωπαϊκών πόρων.  Όμως η Κομισιόν ήδη είχε ξεκαθαρίσει ότι λόγω του κορωνοϊού έκτακτο πακέτο ΕΣΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απευθείας ενίσχυση χωρίς διαμεσολάβηση των ΚΕΚ ή οποιαδήποτε είδους κατάρτιση.

Αν δεν μεσολαβούσαν τα ΚΕΚ και οι επιστήμονες έπαιρναν απευθείας 800 ευρώ -αντί για 600 μέσω των ΚΕΚ-, θα κόστιζε περίπου 150 εκατ. και όχι 193 εκατ. ευρώ. Από αυτά, όμως, τα 85 εκατ. θα κατέληγαν στα ΚΕΚ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. θα πήγαιναν απευθείας στους επτά. Οι επιστήμονες θα έπαιρναν 600 ευρώ την ώρα που το κράτος πληρώνει 1.070 για τον καθένα, ώστε οι ιδιοκτήτες των ΚΕΚ να πάρουν 470. Η σκανδαλώδης τηλεκατάρτιση αποσύρθηκε. Ο Γιάννης Βρούτσης παραμένει.

Γιάννης Βρούτσης

Δεν προλάβαιναν, ασχολούνταν με τους σχολάρχες

Αν γνώριζαν οι μαθητές των καταλήψεων πόσο απασχολημένη ήταν η Νίκη Κεραμέως όλο το καλοκαίρι, δεν θα την κάκιζαν για το ότι δεν ετοίμασε το ασφαλές άνοιγμα του δημόσιου σχολείου. Μπορεί και να έβλεπαν με συμπάθεια την άποψη ότι με 27 μαθητές κολλάει όπως και με 15. Αν έμπαιναν στον κόπο να κατανοήσουν πραγματικά πώς βγάζει τους μέσους όρους για να κάνει πολιτική, θα έπαιρναν 20 στην  Άλγεβρα και μετά το μόνο που θα τους απέμενε για να ριχτούν στον εργασιακό στίβο θα ήταν ένα καλά δομημένο βιογραφικό και μια καλή σύνδεση  Ίντερνετ.

Η υπουργός Παιδείας ήταν απασχολημένη γιατί προετοίμαζε ένα δώρο ανυπολόγιστης αξίας.  Έφτιαχνε και ψήφιζε το νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση προσφέροντας στους σχολάρχες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς λειτουργούς – υπαλλήλους χωρίς δικαιώματα, καταργώντας την Ανεξάρτητη Επιτροπή Πρωτοδικών που επόπτευε τη νομιμότητα των εργασιακών σχέσεων. Υπαλλήλους με ευέλικτο ωράριο εργασίας και άμεση απόλυση κατά το δοκούν. Ελεύθερες, χωρίς καμιά αιτιολόγηση ή χρονικό περιορισμό, καταγγελίες σύμβασης. Νομιμοποίηση της ίδρυσης στα ιδιωτικά σχολεία φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών. Αξία ανεκτίμητη.


Μάσκες 6 εκατ. συμβολισμών

Παρότι με… μόλις τρεις μήνες στη διάθεσή τους, η κυβέρνηση παρέδωσε εγκαίρως στους μαθητές των δημόσιων μάσκες – αλεξίπτωτα για να μετριάσει την προσγείωσή τους στη σκληρή πραγματικότητα. Και αυτά δεν χρειαζόταν πραγματικά να τα κάνει.  Άλλωστε ο  Άδωνις Γεωργιάδης μαρτύρησε ότι αυτά έγιναν -όπως έγιναν- επειδή κάποιοι στην κυβέρνηση φοβήθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης πάλι είπε ότι η πρωτοβουλία της μάσκας ήταν συμβολική, διότι άλλωστε το κάθε παιδί είχε τη δική του από το σπίτι και δεν περίμεναν από την κυβέρνηση.  Έτσι χαρακτήρισε δυσανάλογο τον θόρυβο που σηκώθηκε από το φιάσκο. Βέβαια του διέφυγε το ότι οι μάσκες κόστισαν 6 εκατ., με την κυβέρνηση, μέσω ΚΕΔΕ, να αναθέτει την παρασκευή τους σε τρεις εταιρείες.  Όπως αποκαλύφθηκε στα ρεπορτάζ, μια από αυτές, η Exalco, παρασκευάζει αλουμίνια, αλλά ανέλαβε να φτιάξει 300.000 μάσκες αντί 1,12 ευρώ για κάθε μία.

Μάσκες

Δημόσιες σχέσεις, κοσμήματα, γλυκίσματα και ποντίκια

Δύο ακόμη από τις πιο καραμπινάτες περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων, που από την πανδημία και πέρα αποτελούν τη μόνιμη τακτική της κυβέρνησης, ήταν πάλι μέσα στο καλοκαίρι, λίγο μετά την καραντίνα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Όπως καταγγέλθηκε στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου, αυτές οι δύο “απευθείας αναθέσεις” από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέρχονταν σε ύψος 739.388 ευρώ. Η πρώτη εταιρεία, ενώ είχε αντικείμενο τις δημόσιες σχέσεις, το εμπόριο κοσμημάτων και γλυκισμάτων, το επέκτεινε οκτώ μέρες πριν από την υπογραφή της σύμβασης για να συμπεριλάβει την απολύμανση, απεντόμωση και μυοκτονία των φυλακών της χώρας.

Η άλλη εταιρεία ιδρύθηκε μόλις πέντε μέρες προτού αναλάβει την προμήθεια καθαριστικών για τις φυλακές και ήταν καταγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) με υποτυπώδες μετοχικό κεφάλαιο…https://mplokia.gr/

Χρήματα λεφτά

Η λίστα ιστολογίων μου