Ο Στέλιος Πέτσας λέει – ξανά και κυνικά – πως η διάρκεια του lockdown εξαρτάται από την περίφημη «ατομική ευθύνη», οι ειδικοί της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης χρησιμοποιούν την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό για να διαμηνύσουν ότι οι συνέπειες της πανδημίας είναι ίδιες για όλους («ανεξαρτήτως εάν είναι μισθωτοί ή όχι») και πως το πρόβλημα είναι ίδιο σε όλη την Ευρώπη, και η κυβέρνηση απλώς καλλιεργεί το έδαφος για την παράταση της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων χωρίς και πάλι να αναλαμβάνει καμία πολιτική ευθύνη.
Ως προς το τελευταίο, ο Στέλιος Πέτσας ήταν απολύτως κατατοπιστικός στο πρωινό briefing λέγοντας: «Για άλλη μία φορά η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε».
Κι ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην απογευματινή ενημέρωση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: «Ο πρωθυπουργός», είπε, «θέλησε να κινηθούμε γρήγορα και να πάρουμε μέτρα πριν από τις άλλες χώρες. Όπως και την άνοιξη είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα… Στην διάρκεια των περιορισμών υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης για σοβαρούς λόγους. Κάθε προσπάθεια κατάχρησης τους όμως, μας απομακρύνει από τον στόχο μας και μας φέρνει πιο κοντά σε αυστηρότερα μέτρα».
Πιο απλά, Στέλιος Πέτσας και Νίκος Χαρδαλιάς είπαν σήμερα πως είναι αμφίβολο εάν η καραντίνα θα κρατήσει μόνον τρεις εβδομάδες όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ότι ο πρωθυπουργός ουδεμία ευθύνη έχει – και πάλι - διότι έδρασε εγκαίρως, κι εάν παραταθεί το lockdown θα φταίνε – και πάλι – οι πολίτες διότι κάνουν κατάχρηση της δυνατότητας μετακινήσεων.
Πίσω απ’ αυτό το νέο επικοινωνιακό σίριαλ βρίσκεται η, εξ αρχής, γνωστή θέση των επιστημόνων πως, μετά την εκθετική έξαρση της πανδημίας, οι τρεις εβδομάδες του lockdown δεν αρκούν για να υποχωρήσουν τα ημερήσια κρούσματα στα 400 με 500 και να αρθούν τα μέτρα. Και, κυρίως, δεν αρκούν για να ισορροπήσει ο καταλυτικός δείκτης των εισαγωγών – εξιτηρίων στα νοσοκομεία ο οποίος καθορίζει και τις αντοχές του ΕΣΥ που, αυτή την στιγμή, έχουν σχεδόν ξεπεραστεί. Με διπλό «μαύρο» ρεκόρ, άλλωστε, σήμερα – 41 θανάτους και 239 διασωληνωμένους – είναι προφανές πως οι ΜΕΘ βρίσκονται πια στα απώτατα όριά τους και, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα, οι δυνατότητες των νοσοκομείων έχουν εξαντληθεί
Ο δεύτερος παράγοντας, πέραν της έκρηξης των διασωληνωμένων, που βγάζει εκτός μάχης τα νοσοκομεία είναι ο αποδεκατισμός του υγειονομικού προσωπικού από τον κορονοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα, τέθηκαν εκτός εφημερίας δύο κλινικές - η νευροχειρουργική και η ορθοπεδική – του «Ευαγγελισμού», του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, μετά από συρροή κρουσμάτων μεταξύ ασθενών και υγειονομικών.
Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν έχει καμία άλλη πυξίδα και κανένα άλλο σχέδιο για την έξοδο από το lockdown πέραν της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων. Με τα ισχύοντα επιδημιολογικά στοιχεία, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν περάσουν – στο θετικό σενάριο – τουλάχιστον δύο εβδομάδες, και ως εκ τούτου οι τελικές αποφάσεις και τα νέα χρονοδιαγράμματα για το lockdown παραπέμπονται στο διάστημα μετά τις 25 Νοεμβρίου.
Από εκεί και πέρα, ειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει ούτε για το σχέδιο εξόδου, ούτε για το εάν θα υιοθετηθεί η πρόταση επιστημόνων για «ακορντεόν» - δηλαδή, για κυλιόμενα lockdowns έως την άνοιξη αναλόγως της πορείας της πανδημίας.
Τα σενάρια πάντως που υπάρχουν στο τραπέζι, με βάση τις πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, προβλέπουν το άνοιγμα πρώτα των σχολείων – δηλαδή των Γυμνασίων και των Λυκείων -, για να ακολουθήσει το λιανεμπόριο, και τελευταία η εστίαση. Αρκετοί περιορισμοί στην κυκλοφορία θα διατηρηθούν, πιθανώς με απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα, ενώ στο Μαξίμου συζητείται και πρόταση να επιδοτηθεί η θέρμανση στα καταστήματα εστίασης ώστε αυτά να λειτουργούν μόνον στους εξωτερικούς χώρους.