Υπερψηφίστηκε η άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, και της βουλευτίνας του ΜέΡΑ 25, Αγγελικής Αδαμοπούλου, στην πρώτη περίπτωση κατά παραγγελία του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη και στη δεύτερη περίπτωση από την Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, υπέρ της άρσης ασυλίας του Π. Πολάκη ψήφισαν 184 βουλευτές, ενώ κατά 109. Για την Αδαμοπούλου, οι ψήφοι ήταν 162 υπέρ, έναντι 116 κατά. «Σήμερα ηττήθηκε η Δημοκρατία, μιλάμε για κατάλυση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και δυστυχώς νίκησε ο φασισμός» είπε σε δηλώσεις της στο TPP, η Α. Αδαμοπούλου. Στην Ολομέλεια κατέθεσε δηλώσεις και τοποθετήσεις άλλων βουλευτών οι οποίοι είχαν μιλήσει στο παρελθόν για το ζήτημα με τις «κουκούλες», τονίζοντας μάλιστα τις δηλώσεις του νυν υπουργού Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος «επί ΠΑΣΟΚ είχε κάνει λόγο για κουκουλοφόρους αστυνομικούς, οι οποίοι εργαλειοποιούνται για να διαλύουν διαδηλώσεις».
Ένταση επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής με την αντιπολίτευση να αντιδρά στην ψήφιση της άρσης ασυλίας των βουλευτών Παύλου Πολάκη και Αγγελικής Αδαμοπούλου. Στην πρώτη περίπτωση κατά παραγγελία του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη και στη δεύτερη περίπτωση από την Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, υπέρ της άρσης ασυλίας του Π. Πολάκη ψήφισαν 184 βουλευτές, ενώ κατά 109. Για την Αδαμοπούλου, οι ψήφοι ήταν 162 υπέρ, έναντι 116 κατά.
Άρση ασυλίας Πολάκη κατ’ εντολή Κουρτάκη
Η μήνυση του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη κατά του βουλευτή για συκοφαντική δυσφήμιση, αφορούσε τοποθέτηση του πρώην υπουργού στη Βουλή, που σχετίζονταν με κατηγορίες εναντίον του εκδότη σχετικά με δημοσιεύματα αλλά και χρήματα που διοχέτευσε στον νομό Χανίων προκειμένου – όπως υποστήριξε ο Παύλος Πολάκης – να βγει πρώτη η ΝΔ στις εκλογές και να μην εκλεγεί ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης.
Το τραγικό μάλιστα είναι ότι είναι η δεύτερη φορά που ήρθε η άρση ασυλίας στη Βουλή (και τελικά υπερψηφίστηκε). Την πρώτη φορά, τον Σεπτέμβριο, περίπου οι μισοί βουλευτές της ΝΔ δεν εμφανίστηκαν στην Ολομέλεια (η επιτροπή Δεοντολογίας είχε δώσει και τότε την έγκριση της), με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί η άρση ασυλίας του βουλευτή.
Η κίνηση των βουλευτών της ΝΔ μεταφέρθηκε ως εσωκομματικός τριγμός, κάτι που απεικονίζεται και στο δημόσιο συγγνώμη που έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προς τον εκδότη των Παραπολιτικών για την τότε καταψήφιση. Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ζήτησε τότε την απόδοση ευθυνών, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δικαιολογία, απευθυνόμενος στη γαλάζια παράταξη.
Ζήτησε εξαίρεση ο Θάνος Πλεύρης
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης ζήτησε την εξαίρεσή του από την επιτροπή Δεοντολογίας, διότι αναμένεται να είναι δικηγόρος του Κουρτάκη στο αστικό σκέλος της υπόθεσης και θα τον αναλάβει και στο ποινικό.
«Από τον ΚτΒ αλλά και από τον Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών δεν προκύπτει κάποιο κώλυμα να συμμετάσχω, ως μέλος, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, αλλά αφενός λόγω του ότι η αγωγή, στην οποία παρίσταμαι ως πληρεξούσιος δικηγόρος, εδράζεται στο αυτό ποινικό αδίκημα που περιγράφεται στην έγκληση, αφετέρου λόγω του ότι σε συνεννόηση με τον εγκαλούντα δημοσιογράφο, θα αναλάβω και την εκπροσώπησή του στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης για την οποία ζητείται η άρση ασυλίας, καίτοι δεν υπέβαλα την έγκληση, επιθυμώ τη μη συμμετοχή μου στη λήψη απόφασης της επιτροπής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.
Το προηγούμενο αίτημα και η απουσία της ΝΔ
Το αίτημα της άρσης ασυλίας του Πολάκη είχε απορριφθεί όταν είχε έρθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Πλήθος δημοσιευμάτων τότε, μετέδιδαν εσωκομματικούς τριγμούς για τη Νέα Δημοκρατία καθώς τότε είχαν ψηφίσει μόνο 80 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης ενώ 84 βουλευτές καταψήφισαν. Μάλιστα, υπήρχε και περίπτωση γαλλάζιου βουλευτή που καταψήφισε το τότε αίτημα, αλλά μετέπειτα έκανε λόγο για «τεχνικό λάθος».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ζήτησε τότε την απόδοση ευθυνών, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δικαιολογία. «Για τη μη ψήφιση της άρσης της ασυλίας Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει δικαιολογία. Υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν» τόνιζε.
«Πήγα και ψήφισα στη Βουλή για την άρση ασυλίας τριών βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο κ. Πολάκης. Η ψήφος είναι πολιτική πράξη. Όπως κι η αποχή! Κι έχει συνέπειες», υποστήριξε ο γαλάζιος βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος στην ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου.
Η συγγνώμη του Άδωνι στον Κουρτάκη
Η πολιτική ποιότητα της κυβέρνησης έφτασε και στο σημείο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, να ζητά συγγνώμη προς τον εκδότη Κουρτάκη.
«Είναι δικαίωμα των βουλευτών να ψηφίζουν ό,τι πιστεύουν ότι είναι σωστό. Ακόμη και να παρέχουν ασυλία στον Πολάκη. Ευτυχώς στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Έτσι σήμερα κατέθεσα νέα μήνυση και αγωγή εναντίον του υβριστή μου», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γιάννης Κουρτάκης.
«Το σημερινό Γιάννη μου ήταν μία αστοχία στην οποία δεν χωρούν δικαιολογίες. Σου ζήτω δημοσίως συγγνώμη για το γεγονός ότι, και από δική μου αδράνεια, το δικαίωμα ενός πολίτου να αντιμετωπίζει τον υβριστή του ισότιμα στο Δικαστήριο καταπατήθηκε. Δεν θα επαναληφθεί», ήταν η απάντηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.
«Εγκαλούν τον Άδωνι Γεωργιάδη γιατί βγήκε και υπερασπίστηκε το δικαίωμα ενός πολίτη, απέναντι στον παραλογισμό της βουλευτικής ασυλίας. Οι Αριστεροί που επί χρόνια έδιναν δήθεν αγώνα για την κατάργηση του νόμου που διαχωρίζει τους βουλευτές από τους κοινούς θνητούς. Υποκριτές» έγραψε σε νέο tweet το πρωί της Παρασκευής, ο εκδότης, απαντώντας σε όσους αντέδρασαν για την ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη.
Μετά τον σάλο, ο Γεωργιάδης έγραψε εκ νέου ότι: «Τέλος όλοι όσοι δήθεν σκανδαλίστηκαν από την «συγγνώμη» μου στον Γιάννη Κουρτάκη είναι υποκριτές. Η συγγνώμη δεν πήγαινε στον εκδότη/δημοσιογράφο αλλά στον πολίτη που δεν έχει ασυλία και που εμποδίσαμε την άσκηση ενός δικαιώματός του. Την ίδια θα έλεγα σε κάθε πολίτη. Υποκριτές».
Σημειώνεται ότι τότε την τιμωρία του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη, αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την «αστοχία» της μη άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη απέναντι στη μήνυση του εκδότη των Παραπολιτικών, Γιάννη Κουρτάκη, αποφασίζοντας τον αποκλεισμό του από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ματαιωμένης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 αντιμέτωπη με άρση ασυλίας λόγω αναφοράς σε «μπαχαλάκηδες» αστυνομικούς
Άρση ασυλίας της βουλεύτριας του ΜέΡΑ 25 κατά παραγγελία αστυνομικώνΗ άρση ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου, αποφασίστηκε κατόπιν έγκλησης σε βάρος της από την Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, για συκοφαντική δυσφήμιση. Στις 2 Ιουλίου και κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», η βουλευτής από το βήμα της Βουλής επικαλέστηκε δημοσιεύματα και μαρτυρίες ότι στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχουν αστυνομικά όργανα που φορούν κουκούλες και ρίχνουν βόμβες μολότοφ, προκειμένου να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.
Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια, κατέθεσε πλήθος δηλώσεων και δημοσιευμάτων για τον τρόπο δράσης αστυνομικών με μεταμφίεση, για αστυνομικούς που έφεραν κουκούλες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, δηλώσεις για προβοκάτσιες.
«Σήμερα ηττήθηκε η Δημοκρατία» – Το μήνυμα είναι «να προσέχουμε τι λέμε»
Σε δηλώσεις της στο TPP, η Α. Αδαμοπούλου είπε ότι «σήμερα ηττήθηκε η Δημοκρατία, μιλάμε για κατάλυση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και δυστυχώς νίκησε ο φασισμός».
Η ίδια έκανε λόγο ότι με τη σημερινή απόφαση «ανοίγει μια νέα κερκόπορτα για μια βιομηχανία διώξεων και άρσης ασυλίας βουλευτών, οι οποίοι απλά θα ασκούν τα καθήκοντα τους, θα ασκούν δημόσια κριτική, κάτι που υπαγορεύεται από το σύνταγμα και τον κανονισμό της βουλής, να ασκούν δηλαδή κοινοβουλευτικό έλεγχο και βεβαίως να ζητούν τη λογοδοσία για φαινόμενα παθογένειας, όπως αυτό που ανέδειξα».
«Στην τοποθέτηση μου αναφέρθηκα για σωρεία δηλώσεων πολιτικών προσώπων, πρώην υπουργών προστασίας του Πολίτη και αρχηγών της ΕΛΑΣ, οι οποίοι είχαν αναδείξει με μεγαλύτερη γλαφυρότητα τα φαινόμενα αυτά».
Σχετικά με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «δυστυχώς επικράτησε η ξεκάθαρη κομματική γραμμή που είχαν πάρει οι βουλευτές της ΝΔ» και ότι η ψηφοφορία δεν ήταν αποτέλεσμα κρίσης των βουλευτών με βάση τη συνείδηση τους.
Τη μήνυση που κατέθεσε η ελληνική αστυνομία χαρακτήρισε ως «προσχηματική και προδήλως αβάσιμη», καθώς «δεν στοιχειοθετείται καν η συκοφαντική δυσφήμηση, κάτι που εμμέσως παραδέχτηκαν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Η βουλευτής μίλησε για έναν «εξορμπανισμό της Δημοκρατίας, μία συνταγματική και κοινοβουλευτική εκτροπή».
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι είναι πολύ συγκινητική η σύμπλευση που «έλαμψε» σήμερα από την αντιπολίτευση, καθώς «ήταν πολλοί οι βουλευτές από όλη την αντιπολίτευση που τοποθετήθηκαν κατά της άρσης ασυλίας, και το έκαναν στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν την Δημοκρατία. Γιατί όταν στοχοποιείται πολιτικά ο βουλευτής, το διακύβευμα πάνω από όλα ειναι η Δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός. Δυστυχώς, δεν επικράτησε η Δημοκρατία».
Σχετικά με τις δηλώσεις της, τόνισε ότι ως ειδική αγορήτρια, επειδή είχε προηγηθεί πολύς λόγος για τους μπαχαλάκιδες, η ίδια είπε ότι «μιλάτε πολύ για τους μπαχαλάκιδες που δημιουργούν μία ανακατωσούρα, αλλά ξέρετε ποιοι είναι αυτοί οι μπαχαλάκηδες. Συχνά είναι τα ίδια τα αστυνομικά όργανα, δεν εννοούσα όλα. Το ξεκαθαρίζω».
«Αυτό που έκανα στην ομιλία μου σήμερα, ήταν να καταθέσω πλήθος εγγράφων από αρθρογραφία, σε σχέση με τις τοποθετήσεις που είχαν κάνει βουλευτές και από τον χώρο της ΝΔ για αυτό το φαινόμενο» είπε, βάζοντας στο κάδρο παλαιότερες δηλώσεις Χρυσοχοϊδη που «επί ΠΑΣΟΚ είχε κάνει λόγο για κουκουλοφόρους αστυνομικούς, οι οποίοι εργαλειοποιούνται για να διαλύουν διαδηλώσεις», αλλά και άλλων βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που συμβαίνει αυτό σε βουλευτή κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του, με τους βουλευτές της ΝΔ να θεωρούν εκ προοιμίου ότι εγώ έχω διαπράξει συκοφαντική δυσφήμηση, όταν δεν έχω καταφερθεί κατά συγκεκριμένου προσώπου, γιαυτό πρόκειται για μια προδήλως αβάσιμη μήνυση που στερείται νομιμοποίησης από την εγκαλούσα Ένωση Αξιωματικών».
Το μπαλάκι στη δικαιοσύνη από τη ΝΔ
Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας,
είπε πως προτού διαβιβάσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μέσω του
υπουργού της Δικαιοσύνης, στη Βουλή τις δικογραφίες, έχει διενεργήσει
έλεγχο που αφορά το παραδεκτό και τη νομική βασιμότητα, στην προσπάθεια
του να εξηγήσει το ορθό της ψήφισης υπέρ της άρσης ασυλίας.
Είπε επίσης ότι η Βουλή, σύμφωνα με
τον Κανονισμό της, αλλά και σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν έχει επ’ ουδενί
τη δυνατότητα και αρμοδιότητα να ελέγξει το ουσία βάσιμο των
κατηγοριών, πετώντας στην ουσία την «καυτή πατάτα» που η ΝΔ κλήθηκε να
ψηφίσει για δεύτερη φορά στην Ολομέλεια.
«Η ολομέλεια θα αποφασίσει εάν το αδίκημα της κυρίας Αδαμόπουλου είναι το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφημίσεως, άρα μπορεί με βάση το άρθρο 83 να χορηγηθεί άδεια από το Σώμα για να ασκηθεί ποινική δίωξη», είπε ο Γιάννης Μπούγας και επέμεινε: «Η Βουλή δεν παρεμβαίνει για να ελέγξει αν είναι νόμιμη η κατηγορία ή όχι. Αυτό το κάνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Διότι με αυτήν την αντίληψη καταλαβαίνετε ότι υποκαθιστά η Βουλή την εισαγγελική εξουσία».
Επικαλέστηκε δε, το άρθρο 61 παράγραφος 2 του Κανονισμού, που λέει ότι ο βουλευτής, μπορεί να ψηφίσει και να πει οτιδήποτε κρίνει, ό,τι πρέπει να πει για την υποστήριξη των απόψεών του και για την προβολή των θέσεων του κόμματός του, δεν δικαιούται όμως να υποπέσει στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης – και αυτό «είναι κάτι που δεν δικαιούται να το κάνει ούτε κατηγορούμενος κατά την ιερή στιγμή της απολογίας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέγνωσε απόσπασμα από την ομιλία της Αδαμοπούλου, κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, όπου ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «καμία προνομιακή μεταχείριση, καμία απολύτως διάκριση στην ποινική μεταχείριση μεταξύ πολιτών και βουλευτών ή υπουργών. Ό,τι ισχύει για τον πολίτη να ισχύει και για τον βουλευτή και για τον υπουργό».
«Εάν η έγκληση είναι σωστή, αυτό δεν αφορά την υπόθεση αυτή καθ’ εαυτή από τη νομική και ουσιαστική άποψη, αλλά το παραδεκτό. Το παραδεκτό, όμως, εξετάζεται μόνο από τα δικαστήρια», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου.https://thepressproject.gr/