Με χημικά και προπηλακισμούς επιχείρησε η αστυνομία να διαλύσει τη δυναμική κινητοποίηση φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, που λένε «όχι» στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Ένα νομοσχέδιο, με το οποίο θεσμοθετείται νέο πειθαρχικό δίκαιο που προβλέπει μέχρι για διαγραφές φοιτητών, ενώ συγκροτείται νέο αστυνομικό σώμα εντός των πανεπιστημιών.
Μόλις επιχείρησαν να κατέβουν από τον πεζόδρομο της πλατείας Κοραή και να πραγματοποιήσουν πορεία, οι φοιτητές δέχθηκαν επίθεση με χημικά από τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους. Μάλιστα, εμφανίστηκε στη Σταδίου και «αύρα» της ΕΛΑΣ. Η κινητοποίηση, πάντως, συνεχίστηκε.
Σε αστυνομικό κλοιό, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή στην Αθήνα. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΜΑΤ, βία, αστυνομοκρατία, του Χρυσοχοΐδη η δημοκρατία» και «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω η ασφάλεια από τις σχολές» ζήτησαν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, να μη θεσμοθετηθεί ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες μαθητές, να μην τεθούν περιορισμοί στο όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια, ενώ απαιτούν να μην ιδρυθεί πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία θα καταργήσει αγώνες δεκαετιών και θα ισοπεδώσει το πανεπιστημιακό άσυλο.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν από νωρίς η παρουσία της αστυνομίας. ΜΑΤ και ΥΜΕΤ έχουν περικυκλώσει την πλατεία Κοραή, την Κλαυθμώνος και τα Προπύλαια. Στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου ήταν σταθμευμένες δύο κλούβες των ΜΑΤ και δύο «αύρες» της ΕΛΑΣ.
Μάλιστα, οι αστυνομικοί έκαναν ελέγχους στους διαδηλωτές, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τα υγειονομικά μέτρα.
Στην κινητοποίηση είχαν καλέσει οι Σύλλογοι των σχολών: Φυσικό ΕΚΠΑ, Οικονομικό ΕΚΠΑ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ, Γεωπονικό.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ποινές που θα επιβάλλονται σε φοιτητές θα ξεκινούν από την απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις, την προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας και θα φτάνουν έως και την οριστική διαγραφή και την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας, σε ζητήματα όπως αντιγραφές, λογοκλοπές, καταστροφές και καταλήψεις, ή τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός του ιδρύματος.
Όπως τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στο κάλεσμα τους, τα μέτρα του νομοσχεδίου που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που τίθεται σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία δε φέρει νομιμοποίηση από κανένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Όσον αφορά στην ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σημειώνουν ότι «αποτελεί αποκορύφωμα της κατασταλτικής μανίας της κυβέρνησης που βάζει στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και ειδικά τη νεολαία με στόχο να μπλοκαριστεί κάθε κίνηση Φοιτητικών Συλλόγων η οποία πηγαίνει κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης. Έρχεται ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και της χυδαίας καταπάτησης του από τις δυνάμεις καταστολής στοχοποιώντας τους φοιτητές που όλο το προηγούμενο διάστημα μπλοκάρουν την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση αλλά και καθίστανται τροφοδότης και πυροδότης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων».
Τονίζουν επίσης ότι η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς επιλέχτηκε από την κυβέρνηση να το φέρει ενώ τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. «Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν «έσβησαν» εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη».
Σπίρτζης: Αντί να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, αντιμετωπίζουν με καταστολή τους νέους
«Την ώρα που όλη η ελληνική κοινωνία και κυρίως η νέα γενιά βιώνει, κλεισμένη σε τέσσερις τοίχους, τις τραγικές συνέπειες των λαθών και των παραλείψεων του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη για την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση το βιολί της...» αναφέρει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σπίρτζης.
Όπως σημειώνει, «αντί να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα που έχει αυξηθεί εκθετικά, αντιμετωπίζουν πάλι με καταστολή τις αντιδράσεις των νέων μας στη συνεχιζόμενη πολιτική του τρόμου, του φόβου και της πάταξης.
Αγνοώντας το σύνολο της Πανεπιστημιακής κοινότητας, εξήγγειλαν χθες την ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας, συνεχίζοντας την στοχοποίηση κάθε νέου και νέας της πατρίδας μας και μαζί τους την στοχοποίηση της Δημοκρατίας και της πραγματικής ελπίδας του λαού μας.
Αντί για νέα νοσοκομεία, πρωτοβάθμιες δομές υγείας και περισσότερους γιατρούς,
Αντί για νέες αίθουσες και περισσότερους εκπαιδευτικούς στα σχολεία,
Αντί για κάλυψη των αναγκών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και περισσότερο προσωπικό στα πανεπιστήμια,
Αντί για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των καθημερινών πυροβολισμών στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδρύει πανεπιστημιακή αστυνομία.
Το δόγμα του Τρόμου και της Πάταξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει, όσο εμπόριο ελπίδας και αν επιχειρήσουν, όσο φόβο κι αν καλλιεργήσουν, όση βία και αν χρησιμοποιήσουν, για να καλύψουν τις ευθύνες τους».
Φίλης: «Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστεί η πανεπιστημιακή αστυνομία»
«Τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από καθηγητές και όχι από αστυφύλακες. Όλα πλήττονται από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Ακόμη και φέτος ο τακτικός προϋπολογισμός για την παιδεία μειώνεται» υπογραμμίζει ο Νίκος Φίλης.
Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:
«Η κυβέρνηση με βάση τη συκοφαντική επίθεση ότι
τα πανεπιστήμια είναι άντρα ανομίας και βίας προχωρεί στην ίδρυση της
πανεπιστημιακής αστυνομίας, δηλαδή στην επανίδρυση του αλήστου μνήμης Σπουδαστικού της Ασφάλειας. Κι αυτό παρά την αντίθεση όλων των πρυτάνεων, χιλιάδων εκπαιδευτικών και των φοιτητών.
Τα πανεπιστήμια είναι φάροι δημοκρατικής διδασκαλίας και έρευνας. Διοικούνται με βάση την αρχή του αυτοδιοίκητου. Η αναγκαία φύλαξή τους πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες που λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές Αρχές.
Η κυβέρνηση επιλέγει μια αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων.
Αυτές
οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις στα πανεπιστήμια. Δεν θα
εφαρμοστούν στην πράξη. Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη και
τελικώς θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά».
Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ
«Το ΥΠΑΙΘ θέτει σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που συμπυκνώνει τις αντιδραστικές αξίες από τις οποίες εμφορούνται οι σημερινοί κυβερνώντες, την απροκάλυπτη αγωνία τους για τη νομοθετική κατασκευή μεθόδων αποκλεισμού των νέων από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, νομιμοποίησης μηχανισμών πειθάρχησης και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, θεσμοθέτησης της κατηγοριοποίησης των ίδιων των Πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών» υπογραμμίζει το τμήμα Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζεται πως «οι διατάξεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε συνδυασμό με το πολλαπλής και διαφοροποιημένης διαμόρφωσης συντελεστή για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση ουσιαστικά σχεδιάζουν ένα απέραντο ναρκοπέδιο που θα εγγυάται την αποτυχία των υποψηφίων για τα ΑΕΙ». Εκτιμά δε πως «θα οργανώνει τον αποκλεισμό από τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και την εξώθηση στην εμπορευματοποιημένη προσφορά υπηρεσιών “εκπαίδευσης” από τα ιδιωτικά κολλέγια. Εκεί που δεν υπάρχει καμιά βάση εισαγωγής παρά μόνο η υποχρέωση καταβολής διδάκτρων. Η όλη μεθόδευση σφραγίζεται με τον περιορισμό των επιλογών των υποψηφίων».
«Οι ταξικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας ολοκληρώνονται με τον ουσιαστικό αποκλεισμό από την πρόσβαση στα ΑΕΙ υποψηφίων από τα Εσπερινά Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) θεσμοθετώντας κοινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανάμεσα σε ημερήσια και εσπερινά σχολεία, αλλά και με τη δημιουργία παραπέρα εμποδίων στους απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων» προστίθεται, ενώ συμπληρώνει πως «η ανάθεση στα ΑΕΙ του καθορισμού των συντελεστών που θα διαφοροποιούν τις βάσεις εισαγωγής ανά τμήμα, δεν έχει κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο. Μόνος σκοπός η εγκαθίδρυση ενός ιδιότυπου χρηματιστηρίου αξιών - βάσεων εισαγωγής για τη φοίτηση στο ίδιο επιστημονικό πεδίο, η εθελούσια αποδοχή της κατηγοριοποίησης Πανεπιστημίων εν ονόματι της διατήρησής τους στον ακαδημαϊκό χάρτη».
«Η κυβέρνηση υλοποιεί το μύχιο πόθο των απανταχού συντηρητικών: λιγότεροι και πιο συστημικά επιλεγμένοι νέοι και νέες στα Πανεπιστήμια» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και επικεντρώνει την κριτική του στο ότι «η κυβέρνηση προχωρά σε ένα επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, τις Ακαδημαϊκές Ελευθερίες και την Πανεπιστημιακή Αυτοτέλεια βήμα, σε μια ανιστόρητη επιλογή: την αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας. Με μια εκσυγχρονισμένη σε όρους και εργαλεία αλλά σκοτεινή και αναχρονιστική εμμονή, στο νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ένα πλέγμα διατάξεων πειθάρχησης, ελέγχου, στοχοποίησης κάθε δραστηριότητας που ιστορικά καθιστούσε τα Πανεπιστήμια συλλογικής ζωντάνιας, ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και κοινωνικής διεκδίκησης. Αυτό που οι κυβερνώντες αποδεικνύουν είναι πως τα όποια περιθωριακά φαινόμενα αντιδημοκρατικών και εξουσιαστικών πρακτικών που ενίοτε συμβαίνουν είναι γι’ αυτούς πηγή έμπνευσης. Με αιχμή την σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς, η κυβέρνηση αποδεικνύει πως ο σκοπός είναι η αστυνόμευση αντί για την ενίσχυση της μορφωτικής αποστολής των ΑΕΙ. Χίλιες θέσεις ειδικών φρουρών και άγνωστος αριθμός κατώτερων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, αντί για διδάσκοντες ερευνητές, ειδικό προσωπικό διοικητικής υποστήριξης αποκαλύπτουν την ουσία της ακαδημαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης».
«Η εισαγωγή ειδικού Πειθαρχικού δικαίου αποκλειστικά για τους φοιτητές, με την ανάθεση πειθαρχικών αρμοδιοτήτων σε μονοπρόσωπα όργανα είναι μια σκοταδιστική επιλογή που μόνο αναταραχή και διχασμό θα επιφέρει στο πανεπιστημιακό κλίμα. Σε συνδυασμό με την προς καθιέρωση ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης, η κυβέρνηση μεθοδεύει την υλοποίηση της αθλιότερης αντιδραστικής φαντασίωσής της: ένα “Πανεπιστήμιο” υβρίδιο εταιρείας και στρατοπέδου.
Η κατ’ επίφαση πρόσκληση σε διαβούλευση είναι προκλητική. Ήδη Πρυτάνεις, Σύγκλητοι, Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων, συλλογικότητες μελών ΔΕΠ και φοιτητών έχουν διατυπώσει με σαφήνεια την αντίθεσή τους σε όσα περιέχει το νομοσχέδιο και είχαν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλεί τη δημοκρατική Πανεπιστημιακή κοινότητα, κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη στη μαχητική με όρους μαζικού κινήματος ακύρωση των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης. Μόνη μορφή και μόνο περιεχόμενο αγώνα είναι ένα και ενιαίο: συλλογική υπεράσπιση και ενίσχυση της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφή σκοταδισμού καταστολής απέναντι σε κάθε μεθόδευση αποκλεισμού των νέων από το μορφωτικό αγαθό» συνεχίζει στην ανακοίνωση το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Χαρακτηρίζει δε «προκλητική» την «κατ’ επίφαση πρόσκληση σε διαβούλευση» καθώς ήδη «Πρυτάνεις, Σύγκλητοι, Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων, συλλογικότητες μελών ΔΕΠ και φοιτητών έχουν διατυπώσει με σαφήνεια την αντίθεσή τους σε όσα περιέχει το νομοσχέδιο και είχαν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλεί τη δημοκρατική Πανεπιστημιακή κοινότητα, κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη στη μαχητική με όρους μαζικού κινήματος ακύρωση των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης. Μόνη μορφή και μόνο περιεχόμενο αγώνα είναι ένα και ενιαίο: συλλογική υπεράσπιση και ενίσχυση της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφή σκοταδισμού καταστολής απέναντι σε κάθε μεθόδευση αποκλεισμού των νέων από το μορφωτικό αγαθό» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.https://www.avgi.gr/