Στη κοινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, όπου συμμετείχε διαδικτυακά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοινώθηκε ότι, μεταξύ άλλων, θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής, «διπλή» φάση συμπλήρωσης μηχανογραφικού, ο κόφτης φοίτησης, η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και η ενίσχυση των διατάξεων Πειθαρχικού Δικαίου.
Θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής
Αρχικά θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα ισχύσει από το 2021, η οποία θα καθορίζεται από το ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου που αντιστοιχεί το τμήμα. Η βάση αυτή θα καθορίζεται από τον συντελεστή που θα θέτει κάθε πανεπιστημιακό τμήμα και θα κυμαίνεται από 80% έως 120% από τον μέσο όρο των υποψηφίων. Σε περίπτωση που το τμήμα δεν καθορίσει τη βάση, η επιλογή θα επαφίεται στο υπουργείο Παιδείας.
Για παράδειγμα, εάν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι 12/20 και η ελάχιστη βάση εισαγωγής που ορίζεται από το πανεπιστημιακό τμήμα είναι στο 90% του μέσου όρου, θα διαμορφώνεται στο 10,8. Σε περίπτωση που ο μέσος όρος των επιδόσεων είναι 11/20 και η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι το 90% του μέσου όρου, θα διαμορφωθεί στο 9,9.
Όπως ισχυρίστηκε η αρμόδια υπουργός, η ελάχιστη βάση εισαγωγής έχει ως στόχο «τη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου», καθώς και τη «θωράκιση από την απαξίωση των πανεπιστημιακών σπουδών». Ωστόσο, η πραγματικότητα διαφέρει, καθώς ήδη από την πρώτη χρονιά που θα εφαρμοστεί, περίπου 20.000 θέσεις θα μείνουν κενές στα ΑΕΙ, χιλιάδες μαθητές θα μείνουν εκτός δημόσιου πανεπιστημίου, πολλά περιφερειακά τμήματα θα βάλουν «λουκέτο», ενώ τα ιδιωτικά κολέγια θα αποτελούν μονόδρομο.
Δύο φάσεις για το μηχανογραφικό
Επιπλέον, από το 2022 η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα γίνεται σε δύο «φάσεις». Κατά την πρώτη φάση οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν περιορισμένο αριθμό τμημάτων από ένα επιστημονικό πεδίο - σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, δίνεται δυνατότητα δήλωσης μόλις 15 τμημάτων από το επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών, Νομικών και Κοινωνικών επιστημών και 18 τμημάτων από το επιστημονικό πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής.
Εν συνεχεία, μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης και γνωστοποιηθεί ποιοι πέρασαν στη σχολή της αρεσκείας τους, ξεκινάει η δεύτερη φάση, κατά την οποία οι μη εισαχθέντες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα τμήματα στα οποία έμειναν κενές θέσεις από την πρώτη φάση.
Ταυτόχρονα, από το 2022 ξεκινά ο ορισμός συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων από τα ΑΕΙ, αλλαγή από την οποία θα επηρεαστούν οι μαθητές που φοιτούν φέτος στη Β΄ Λυκείου.
Συμπλήρωση δεύτερου μηχανογραφικού για δημόσια ΙΕΚ
Πέρα από το μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ, οι υποψήφιοι φέτος θα μπορούν να συμπληρώσουν ένα παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ βάσει απολυτηρίου.
Οι ρυθμίσεις αυτές, πέρα από το γεγονός ότι θα βάζουν «όρια» στους υποψήφιους αποτρέποντάς τους να δηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν, είναι άκρως ευνοϊκές για τα ιδιωτικά κολέγια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή της αρεσκείας τους και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά να σπουδάσουν εκτός του τόπου κατοικίας τους ή να κάνουν εκ νέου φροντιστηριακά μαθήματα, αναγκαστικά θα κατευθύνονται στις ιδιωτικές σχολές.
«Κόφτης» φοίτησης
Ταυτόχρονα, στο νομοσχέδιο θα εισαχθεί και ο «κόφτης» φοίτησης στα ν+2 έτη. Έτσι, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης θα επεκταθεί κατά 2 έτη, ενώ όπου η διάρκεια φοίτησης είναι πάνω από 4 έτη, το όριο φοίτησης θα επεκταθεί κατά 3 έτη. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, αυτή η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους εν ενεργεία φοιτητές θα υπάρξουν «μεταβατικές προβλέψεις».
Εξαιρέσεις θα προβλεφθούν για τους φοιτητές που εργάζονται ή έχουν επιλέξει μερική φοίτηση, καθώς και για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους σπουδαίους λόγους.
Πρόσω ολοταχώς για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, αρχικά εγκαθίσταται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης εισόδου - εξόδου στα ΑΕΙ, για την οποία θα εκδοθεί κανονισμός από κάθε πανεπιστήμιο. Η ελεγχόμενη είσοδος θα εφαρμοστεί στην είσοδο όλων των εξωτερικών χώρων στα ΑΕΙ, ενώ σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό -όταν, π.χ., το πανεπιστήμιο συνορεύει με πάρκο-, η ελεγχόμενη είσοδος θα εφαρμόζεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους.
Αστυνομικοί στα ΑΕΙ
Παράλληλα, ιδρύεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, που στην ουσία θα είναι ένα αστυνομικό σώμα το οποίο θα λογοδοτεί ιεραρχικά στην ΕΛ.ΑΣ., θα στελεχώνεται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται ειδικά για τον σκοπό αυτό και θα διανέμονται ανάλογα με τις ανάγκες των ΑΕΙ. Η πρώτη προκήρυξη θα είναι για 1.000 θέσεις (200 άτομα ανά βάρδια) και θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στο ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, στην ΑΣΟΕΕ και στο Πανεπιστήμιο Πάτρας.
Υπενθυμίζεται ότι η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν ένα μέτρο που είχε εξαγγείλει στις αρχές Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε βρει αντίθετη τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που διαφωνούσε κάθετα με την ένταξη μέσα στα ιδρύματα αστυνομικού σώματος το οποίο θα έχει οποιαδήποτε σχέση με την ΕΛ.ΑΣ., καθώς με αυτόν τον τρόπο καταργείται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Παράλληλα, σε «αναβρασμό» βρίσκονται και οι φοιτητές, οι οποίοι ξεκινούν από σήμερα μια σειρά κινητοποιήσεων προκειμένου να μην ψηφιστεί το πλήρως αντισυνταγματικό μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα ισοπεδώσει το πανεπιστημιακό και ακαδημαϊκό άσυλο, την ελευθερία έκφρασης, καθώς και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να «φιμώσει» όσους αντιστέκονται.
Ενίσχυση διατάξεων Πειθαρχικού Δικαίου
Αναφορικά με το Πειθαρχικό Δίκαιο, όπως είπε η υπουργός, είναι σε εξέλιξη η κωδικοποίηση των υπαρχουσών πειθαρχικών διατάξεων για τα μέλη ΔΕΠ, έχουν ήδη συμπεριληφθεί διατάξεις στο νομοσχέδιο για τα «πειθαρχικά παραπτώματα και τις πειθαρχικές ποινές φοιτητών, ενώ θεσπίζεται και το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών, στο οποίο θα συμμετέχουν ο αρμόδιος αντιπρύτανης, ο κοσμήτορας της σχολής, ο πρόεδρος του τμήματος, ο δικηγόρος Νομικής Υπηρεσίας, καθώς και εκπρόσωπος των φοιτητών».
Εν αναμονή και εξ αποστάσεως οι εξετάσεις
Ασάφεια για το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας, ενώ ταυτόχρονα ασαφές παραμένει και το πλαίσιο των εξετάσεων για τα ΑΕΙ
Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων» είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία τόνισε ότι θα κινηθούν σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής.
Τι θα γίνει με τα ΑΕΙ
Οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους για τα ΑΕΙ θα πραγματοποιηθούν μόνο με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως αξιολόγησης σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. Ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του εαρινού εξαμήνου, διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, η κατ’ αρχήν πρόθεση του υπουργείου είναι να υπάρξει ενιαία λύση για όλη τη χρονική περίοδο, ώστε να αποφεύγονται μαζικές μετακινήσεις. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν κατόπιν των εισηγήσεων της επιτροπής των ειδικών βάσει και των εγγύτερων προς την ημερομηνία έναρξης του εξαμήνου επιδημιολογικών δεδομένων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις κατατακτήριες εξετάσεις -που πρέπει απαραίτητα να γίνουν διά ζώσης-, θα εξεταστεί το ζήτημα μετά τις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου, αφού αξιολογηθούν τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.https://www.avgi.gr/