Προωθούνται Νατοϊκές λύσεις για Κύπρο και Αιγαίο


«Ο ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια στην Κύπρο. Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική»
. Τάδε έφη ο Κύπριος υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στη Βουλή. Ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων έσπευσε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι η φράση του ήταν σε εισαγωγικά. Ωστόσο «γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει». Και είναι σίγουρο ότι η Κύπρος παραδίδεται σαν αντάλλαγμα στην Τουρκία. Από τις ΗΠΑ -κύριες υπεύθυνες της τραγωδίας της- που προσφέρουν τα κατεχόμενα σαν δέλεαρ για να συγκρατήσουν την Άγκυρα στο «δυτικό μαντρί» και από την Αθήνα που, πιστή στις επιθυμίες των αφεντικών της, προσπαθεί να κατευνάσει τις επεκτατικές τουρκικές φιλοδοξίες στο Αιγαίο.
Στη Λευκωσία μεθοδεύονται οι διχοτομικές εξελίξεις. Η νέα απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, μετά την πρώτη περιοδεία της στο νησί απεφάνθη ότι «είναι ζωτικής σημασίας να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, η οποία λείπει σοβαρά, ως βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος». Ο πρόεδρος της Κύπρου, Χριστοδουλίδης, συμφώνησε ότι «είναι αναγκαία η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία». Ώστε για τον ΟΗΕ και τη Λευκωσία το βασικό πρόβλημα του Κυπριακού δεν είναι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, αλλά η «έλλειψη εμπιστοσύνης». Ταυτόχρονα η Άγκυρα επαναλαμβάνει ότι χωρίς την αναγνώριση των κατεχόμενων σαν ανεξάρτητου κράτους κανένας διάλογος δεν είναι αποδεκτός. Αλλά για ποιο διάλογο τότε πρόκειται, πέρα από την αναγνώριση της διχοτόμησης; Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στους ξένους προστάτες της ότι «η Λευκωσία πρέπει να πείσει πως θέλει λύση», στρώνοντας τον δρόμο σε νέες υποχωρήσεις μέχρι την αποδοχή των τετελεσμένων.
Στον ρυθμό του ενδοτισμού χορεύει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μετά τη «Διακήρυξη των Αθηνών» επιμένει στη διαφύλαξη του «καλού κλίματος». Ωστόσο στον απόηχο της συνάντησης που είχαν στο Μόναχο ο Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Φιντάν για την προώθηση της «θετικής ατζέντας» και την προετοιμασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, η Τουρκία επανέρχεται στην πολιτική των προκλήσεων στο Αιγαίο.

Μετά την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού για τη διεξαγωγή της άσκησης ΤΡΙΑΙΝΑ ανοιχτά της Χίου, η Τουρκία με anti-navtex αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιεί τις ασκήσεις στην περιοχή. Αμφισβήτησε ακόμα και το δικαίωμα έκδοσης NAVTEX στο Αιγαίο. Με την ευκαιρία υπενθύμισε την απαίτησή της για την αποστρατιωτικοποίηση και κατ’ επέκταση γκριζάρισμα συνολικά 23 νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Στη συνέχεια αντιτάχθηκε στο δικαίωμα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας να πραγματοποιήσουν ασκήσεις το διάστημα 20-24 Φεβρουαρίου νότια και ανατολικά της Καρπάθου, αναφέροντας ότι οι περιοχές βρίσκονται «σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας». Η εικόνα συμπληρώθηκε με τη «ναυμαχία» στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων όπου τα «ήρεμα νερά του Αιγαίου» διαταράχθηκαν, όταν το περασμένο Σάββατο, τουρκική ακταιωρός πέρασε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και χρειάστηκε η επέμβαση δύο σκαφών του Λιμενικού για την αποχώρησή της.

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον ο 5ος γύρος «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον υπουργό Εξωτερικών, Γεραπετρίτη, και της αμερικανικής τον ομόλογό του, Μπλίνκεν.
Στο Κοινό Ανακοινωθέν έγιναν αναφορές για τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στις αμερικανικές πολεμικές επιλογές. Αναφέρθηκαν στην «ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ» και τη «σημασία της στήριξης της Ουκρανίας». Επαινέθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις κατά των Χούθι, με την εμπλοκή της στην «Prosperity Guardian» και «EUNAVFOR Aspides». Επιβεβαίωσαν «τη συνεργασία μέσω του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ )». Υπογράμμισαν την ενίσχυση του «στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας» υποδείχνοντας νέες αγορές πολεμικού υλικού για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες. Για τον ίδιο λόγο οι ΗΠΑ επιδοκίμασαν το ελληνικό ρεκόρ που ξεπέρασε το 3,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα (με όριο το 2%) «με άνω του 45% αυτού του ποσού να χρησιμοποιείται για την αγορά σημαντικού εξοπλισμού και για τον εκσυγχρονισμό». Δεν παρέλειψαν την αναφορά και στη «συνεχιζόμενη επιτυχία» της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA), «η οποία αυξάνει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει τη νοτιοανατολική του πτέρυγα και παρέχει στρατηγικά σημαντική πρόσβαση, διευκολύνσεις και δυνατότητα διέλευσης για τις αμερικανικές δυνάμεις». Όλα για τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ακόμα και η «ισόρροπη» αναφορά στις «συνεχείς επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας» που οδηγεί σε «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Κύπρο, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Συνοψίζοντας ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι «η εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι κατά την κρίση μου στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ», οι δύο χώρες «στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, υπερασπίζονται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετωπίζουν τρομοκράτες». Ενισχύουν από κοινού τη διατλαντική άμυνα και ασφάλεια μέσω της Συμφωνίας για τις Βάσεις, και σχετικά με την παραγγελία των F-35 από την Ελλάδα τόνισε ότι οι δύο χώρες «εργάζονται για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ». Με τη σειρά του ο Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι ΗΠΑ και Ελλάδα «αλληλοσυμπληρώνονται, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα» και έφερε ως παράδειγμα την αγορά των F-35 λέγοντας ότι «αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων». Ωστόσο η διαβόητη υφυπουργός Εξωτερικών, Νούλαντ, κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα φαίνεται να άνοιξε και στην Τουρκία τον δρόμο για απόκτηση των F-35 ακυρώνοντας και το τελευταίο «στρατιωτικό πλεονέκτημα», για το οποίο μέχρι πρόσφατα κόμπαζαν οι ντόπιοι κονδυλοφόροι.

Εξάλλου είναι χαρακτηριστική η χαμαιλεοντική κυβερνητική προσαρμογή στη χωρίς όρους έγκριση από το Κογκρέσο της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Η «πανηγυρική» ομιλία Μητσοτάκη το 2022 στο Κογκρέσο, που καλούσε αλαζονικά να μην εγκριθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία λέγοντας ότι: «Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή» κατάληξε στο σημερινό φιάσκο. Τώρα υποστηρίζει πως «δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα υπαγορεύσουμε στις ΗΠΑ σε ποιον θα πουλήσουν εξοπλισμούς, αυτό που θέλουμε είναι να μη χρησιμοποιούνται αυτοί οι εξοπλισμοί εναντίον συμμάχων». Ο Γεραπετρίτης σιγοντάρησε λέγοντας πως «Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των ΗΠΑ. Εκείνο που μπορούμε να καθορίσουμε είναι ότι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας». Ωστόσο η διατύπωση ότι οι αμερικανικοί εξοπλισμοί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά συμμάχων αποτελεί κιόλας διατυπωμένη «γενική αρχή» του ΝΑΤΟ. Αρχή, που δεν εμποδίζει την Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα, ούτε απέτρεψε πολεμικά επεισόδια στα Ίμια και πολύ περισσότερο στην Κύπρο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Η λίστα ιστολογίων μου