Νο 1 πανεπιστήμιο το Χάρβαρντ Μόνο δύο ευρωπαϊκά ιδρύματα στα κορυφαία δέκα έγκυρης αξιολόγησης ερευνητών


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος .Μέσα στα 300 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου παραμένει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα 400 καλύτερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη φετινή κατάταξή τους στη λεγόμενη Λίστα της Σαγκάης. Στο τοπ- 10 της λίστας παραμένουν μόνο δύο ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αμφότερα βρετανικά, αυτά του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης.

Η Λίστα της Σαγκάης περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης 500 πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο με βάση τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές τους επιδόσεις. Πραγματοποιείται από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ζια Τονγκ της Σαγκάης και θεωρείται από τις εγκυρότερες αξιολογήσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν ως υπερβολικά απλουστευτικά τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι για την κατάταξη αυτή και επισημαίνουν ότι ευνοούν τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Στα κριτήρια περιλαμβάνονται το πόσοι πρώην φοιτητές και πόσοι διδάσκοντες του πανεπιστημίου έχουν τιμηθεί με βραβεία Νόμπελ ή Φιλντς, οι αναφορές που γίνονται στους ερευνητές τους από άλλους ερευνητές και ο αριθμός των άρθρων των επιστημόνων τους που δημοσιεύονται στις επιστημονικές επιθεωρήσεις «Νature» και «Science». Μόνο που οι επιθεωρήσεις αυτές είναι... αμερικανικές. Το γεγονός ότι αμερικανικά πανεπιστήμια καταλαμβάνουν τις 17 από τις πρώτες 20 θέσεις στη Λίστα της Σαγκάης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σημειώνουν οι επικριτές της λίστας, στα συγκεκριμένα κριτήρια που χρησιμοποιεί.

Η κατάταξη των πανεπιστημίων από τους πανεπιστημιακούς του Ζια Τονγκ ήταν η πρώτη που δημοσιοποιήθηκε το 2003 και απέκτησε αμέσως μεγάλη δημοσιότητα. Ωστόσο η ομάδα που τη συντάσσει δεν έχει τίποτε το εντυπωσιακό. Πρόκειται για τρεις ανθρώπους που εναλλάσσονται σ΄ ένα μικρό γραφείο του Τμήματος Ερευνών για την Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Ζια Τονγκ. Για να καταρτιστεί «δεν απαιτείται καν μία θέση πλήρους απασχόλησης» λέει στη γαλλική «Λε Φιγκαρό» ο καθηγητής Χημείας Νιαν Κάι Λιου, εμπνευστής της εν λόγω λίστας, μολονότι «είχε χρειαστεί πολύς κόσμος όταν εκπονήσαμε τον δείκτη, από το 1999 ώς το 2003». Όλες οι πληροφορίες που έχει ανάγκη η ομάδα είναι διαθέσιμες στο Ίντερνετ, σε βάσεις δεδομένων. «Από τεχνική άποψη, δεν είναι δύσκολο να γίνει η λίστα» επισημαίνει η Ζενεβιέβ Φιλιατρό, διευθύντρια του Γαλλικού Παρατηρητηρίου Επιστημών και Τεχνικών (ΟSΤ). Η δύναμη της ομάδας της Σαγκάης οφείλεται κυρίως στο ότι ήταν η πρώτη που έκανε μια τέτοια λίστα. Έπειτα απ΄ αυτή, πολλές χώρες επεξεργάστηκαν τις δικές τους λίστες, συχνά με κριτήρια που ευνοούν τα δικά τους πανεπιστήμια (έτσι υπάρχουν σήμερα οι λίστες πανεπιστημίων των Τimes Ηigher Εducation Supplement, Center for Ηigher Εducation, Financial Τimes, κ.λπ.). Ωστόσο η κινεζική λίστα παραμένει αυτή με τη μεγαλύτερη επιρροή και η Ευρώπη- προφανώς δυσαρεστημένη με τα αποτελέσματά της στη Λίστα της Σαγκάης- αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της. Ένα πρώτο πείραμα θα αρχίσει στα τέλη του 2009 για την κατάταξη των Σχολών Μηχανολόγων.

ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ

Πολλοί αμφισβητούν ως υπερβολικά απλουστευτικά τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι


Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ κατάταξη της Λίστας της Σαγκάης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στις θέσεις 201-302 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 303-401. Στην κατάταξη μόνο των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, στην ίδια λίστα, το Καποδιστριακό βρίσκεται στις θέσεις 80-125 και το Αριστοτέλειο στις θέσεις 126-170. Στην αντίστοιχη λίστα των καλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κόσμου που δημοσίευσε πρόσφατα η επιθεώρηση των βρετανικών «Τάιμς» για την ανώτερη εκπαίδευση (Τimes Ηigher Εducation Supplement) το Πανεπιστήμιο της Αθήνας πραγματοποίησε φέτος άλμα 23 θέσεων, σε σχέση με πέρυσι, περνώντας από τη 200ή, στην 177η θέση.πηγη:http://www.tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου