Φορο-λυπητερή 4,5 δισ. € το 2010 Πέντε κατηγορίες φορολογουμένων θα πληρώσουν τον λογαριασμό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά .O λογαριασμός των 4,5 δισ. ευρώ θα αποσταλεί σε αποδέκτες πέντε κατηγοριών, ως επί το πλείστον ισχυρούς οικονομικά: στους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων και περιουσιών, στις μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες, σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, στους εισοδηματίες από μερίσματα και άλλα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, στους καταναλωτές καπνού, αλκοολούχων ποτών αλλά και τους οδηγούς Ι.Χ., που θα πληρώσουν τους αυξημένους έμμεσους φόρους στα εν λόγω προϊόντα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα καταθέσει αυτή την εβδομάδα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, ενώ το οριστικό σχέδιο θα κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου. Εκτός από τους πρόσθετους φόρους, άλλα τόσα θα εξοικονομεί ο προϋπολογισμός και από περικοπές δαπανών ώστε το έλλειμμα να μειωθεί περίπου στο 9,5% του ΑΕΠ. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών.
Με αυτό τον τρόπο θα σταλεί και μήνυμα συμμαζέματος των δημόσιων οικονομικών στις αγορές που απειλούν τη χώρα με υποβάθμιση και στις Βρυξέλλες που θα επιβάλουν αυστηρότερες διαδικασίες επιτήρησης για την ελληνική οικονομία, αρχίζοντας από αυτή κιόλας την εβδομάδα. Άλλωστε, αύριο αναμένεται να δημοσιευθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες δεν αναμένεται να απέχουν πολύ από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, ως προς το ύψος του ελλείμματος του 2009. Για το 2010 θα προβλέπεται σαφώς υψηλότερο έλλειμμα, εφόσον δεν ληφθούν αυτά τα πρόσθετα μέτρα.
Το έκτακτο πακέτο
Ο λογαριασμός των νέων φόρων αναμένεται να σταλεί στους αποδέκτες σε δύο δόσεις.
Η πρώτη θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2009 και θα περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά που επεβλήθη στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες αλλά και τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.
1. Ειδικότερα, έκτακτη εισφορά αναμένεται να επιβληθεί σε επιχειρήσεις και τρά πεζες για τα κέρδη του 2009, εφόσον αυτά ξεπερνούν ένα επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η εκδοχή να υπαχθούν στη διάταξη μόνο επιχειρήσεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Σε κάθε περίπτωση, από αυτή την πηγή αναμένεται να εισπραχθούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από την έκτακτη εισφορά που επεβλήθη φέτος σε εισοδήματα άνω των 60.000
ευρώ θα εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Παπακωνσταντίνου στην επιστολή του της περασμένης Παρασκευής στον επίτροπο Χ. Αλμούνια.
2. Επίσης, σε αυτή την πρώτη δόση θα περιλαμβάνονται, κατά τις πληροφορίες, οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων και συγκεκριμένα στα τσιγάρα, τα ποτά και τα καύσιμα. Η προηγούμενη αύξηση σε ποτά και τσιγάρα τον περασμένη άνοιξη εκτιμάται ότι θα αποδώσει στον φετινό προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα 200 εκατ. ευρώ, αλλά σε εξαμηνιαία βάση, καθώς επεβλήθη το καλοκαίρι. Έτσι, τώρα οι νέες αυξήσεις φόρων σε αυτές τις τρεις κατηγορίες εκτιμάται ότι θα αποδώσουν περίπου 600-700 εκατ. ευρώ.
Το φορολογικό νομοσχέδιο
Η δεύτερη δόση του λογαριασμού θα σταλεί με το φορολογικό νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Αυτή θα περιλαμβάνει:
3. Την ένταξη στη φορολογική κλίμακα όλων των εισοδημάτων, συμπεριλαμβανομένων των διανεμόμενων μερισμάτων που σήμερα φορολογούνται με 15% (επιπλέον του 20% στην πηγή), ανεξαρτήτως των συνολικών εισοδημάτων του φορολογουμένου. Αυτοτελώς φορολογούνται επίσης μία σειρά από επιδόματα σε εφοριακούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς (π.χ. πτητικό επίδομα), εκπαιδευτικούς που εργάζονται στο εξωτερικό, οι αμοιβές για συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια, οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ και του ΙΚΑ, οι αποδοχές των αθλητών, τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια κ.τ.λ. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει η κυβέρνηση, όλα αυτά τα εισοδήματα, με εξαίρεση όσα κριθούν ότι υπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς, θα ενταχθούν στην κλίμακα.
Παράλληλα, θα καταργηθεί μία σειρά από φοροαπαλλαγές που θεωρούνται άδικες. Σήμερα υπάρχουν περίπου 1.000 φοροαπαλλαγές, από τους τόκους δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και τα ασφάλιστρα μέχρι τις διάφορες εκπτώσεις δαπανών επιχειρήσεων.
Από το πακέτο της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και της ένταξης στην κλίμακα των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, υπολογίζεται ότι μπορεί να αντληθούν έσοδα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.
4. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα ρυθμίζει και το θέμα της φορολογίας ακινήτων και περιουσίας. Σχεδιάζεται η κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (αφού εισπραχθεί ό,τι αντιστοιχεί στο 2008 και το 2009) και παράλληλα η επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής, με υψηλό όμως αφορολόγητο ώστε να μην επιβαρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να προκύψει εισπρακτικό όφελος από την αλλαγή αυτή και μάλιστα υψηλό, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
πρόσθετους φόρους, άλλα τόσα θα εξοικονομεί ο προϋπολογισμός από περικοπές δαπανών
Κυνήγι ανείσπρακτων οφειλών για 1 δισ. ευρώ
5. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ θα επιδιώξει τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων ανείσπρακτων οφειλών όπως σχεδίαζε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης προέβλεπε έσοδα 1,8 δισ.
ευρώ, από τα οποία μέρος έχει εισπραχθεί ήδη. Τώρα, η νέα κυβέρνηση προσβλέπει σε έσοδα περίπου 1 δισ, ευρώ από αυτή την πηγή.
Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται επίσης σημαντικές αλλαγές στην κλίμακα. Με τις αλλαγές αυτές θα προκύψει ελάφρυνση για τα χαμηλά εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, κυρίως επειδή θα προστεθεί ένα χαμηλό εισοδηματικό κλιμάκιο. Θα προκύψει όμως και επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα.
Ωστότο το μεγάλο στοίχημα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων θα είναι η ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Φέτος, εξαιτίας και της κρίσης, τα έσοδα έχουν καταρρεύσει και υπάρχει υστέρηση 10 δισ. ευρώ.πηγη:http://www.tanea.gr