Προτεραιότητα στις αλλαγές σε Ασφαλιστικό και φορολογία Γ. Παπακωνσταντίνου: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει μεγάλα μέτωπα


Στην κορυφή της ατζέντας της οικονομικής πολιτικής ανεβάζει η κυβέρνηση τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα καθώς αύριο το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Εco/Fin) θα εντάξει τη χώρα σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης και θα πιέσει εκ νέου για τη λήψη μέτρων προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Μετά τις δηλώσεις του απερχόμενου επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια ότι «η Ελλάδα είναι προστατευμένη από το ευρώ και δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει» υποχώρησε η πίεση στα ελληνικά ομόλογα, αλλά στο αυριανό Εco/Fin η Επιτροπή θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις μισθών (1,5%) στην εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου του 2010 και θα ζητήσει «μόνιμα μέτρα» κατά των ελλειμμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας χθες στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», θεσμό που
εφέτος συμπλήρωσε είκοσι χρόνια, χαρακτήρισε «“βόμβα” την κατάσταση των Ταμείων και το ασφαλιστικό πρόβλημα, που εγκυμονείκινδύνους για τη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον». Τόνισε δε ότι «ο διάλογος που έχει ξεκινήσει είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί ενέχει μεγάλες συγκρούσεις». Το δεύτερο μέτωπο που ανοίγει η κυβέρνηση είναι οι αλλαγές στη φορολογία που θα υλοποιηθούν με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί τον Μάρτιο στη Βουλή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταφοράς πόρων στην πράσινη ανάπτυξη διότι το σημερινό πρότυπο έχει κλείσει τον κύκλο του, είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει πολύ μεγάλα μέτωπα τομών και αλλαγών και κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να είναι αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Εξάλλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τελευταίων ημερών εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Οπως είπε «τις τελευταίες ημέρες έγιναν και κερδοσκοπικά παιχνίδια και αναλύσεις που αδικούν τη χώρα. Αδικούν τον παραγωγικό τομέα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και μια κυβέρνηση 50 ημερών που έχει διάθεση για μεγάλες τομές».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, ότι χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις και ότι δεν είναι ανεκτές οι «περίεργες σχέσεις πολιτείας, οικονομίας και Μέσων», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει πολύ μεγάλα μέτωπα τομών και αλλαγών, όπως:

▅ Η εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος με ένα νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάρτιο στη Βουλή. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τα δημόσια έσοδα να είναι στην Ελλάδα κατά 5 μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ είπε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές και στον τρόπο ελέγχου των διασταυρώσεων και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

▅ Η αλλαγή στο σύστημα των δημοσίων δαπανών, οι οποίες βρίσκονται στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά παράλληλα είναι τελείως αναποτελεσματικές. Ενας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα είναι ο προϋπολογισμός προγραμμάτων.

▅ Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ο διάλογος για το οποίο έχει ξεκινήσει και είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί ενέχει μεγάλες συγκρούσεις. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων βόμβα, όχι μόνο δημοσιονομική, αλλά και όσον αφορά τη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον.

Εξάλλου υπενθύμισε ότι η διεθνής κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τις πραγματικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν επί σειρά ετών, όπως το σπάταλο κράτος που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, η γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις και ένας κοινωνικός ιστός που δεν διαδραματίζει τον ρόλο του. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το σημερινό αναπτυξιακό πρότυπο έχει κλείσει τον κύκλο του και χωρίς μεταφορά πόρων στην πράσινη ανάπτυξη η Ελλάδα θα συνεχίσει να χάνει μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Η κινητήρια δύναμη, πρόσθεσε, σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης πρέπει να είναι ο ιδιωτικός τομέας, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δίνει σαφές στίγμα των αλλαγών και με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι ο «οδικός χάρτης» για τις μεγάλες αλλαγές. Και κάλεσε τους φορείς και τον επιχειρηματικό κόσμο να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επανέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου και σε άρθρο του στη «Wall Street Journal», επισημαίνοντας ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ότι έχει ξεκινήσει ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού, ενώ ζήτησε από τους εταίρους μας στην ΕΕ «αναστολή της δυσπιστίας».

Οπως έγραψε χαρακτηριστικά για την απειλή χρεοκοπίας: «Οχι, δεν θα πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας, θα μειώσουμε το έλλειμμα, θα απελευθερώσουμε αγορές, θα ενθαρρύνουμε τις “πράσινες επενδύσεις”» . πηγηhttp://www.tovima.gr/:

Η λίστα ιστολογίων μου