Σε αποκλιμάκωση των spreads μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων οδήγησαν οι λεκτικές παρεμβάσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι οποίοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας χώρας-μέλους της ευρωζώνης. Στην αγορά ομολόγων το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, εγχώρια και ξένα, οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Για μία ακόμη φορά πάντως υπήρξε έντονη μεταβλητότητα, καθώς η διαφορά απόδοσης μεταξύ του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου με το αντίστοιχο γερμανικό παρουσίασε μέσα σε λίγες ώρες διακύμανση που προσέγγισε τις 20 μονάδες βάσης.
Αργά το απόγευμα διαπραγματευόταν γύρω από τις 180 μονάδες βάσης, επίπεδο που είχε σπάσει καθοδικά νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ενώ είχε ανοίξει στις 196 μονάδες βάσης έναντι 204 μονάδων βάσης την περασμένη Παρασκευή. Συμβολή στην υποχώρηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων είχε και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Χ. Αλμούνια , ο οποίος θέλησε να αμβλύνει το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην ελληνική οικονομία, αποκλείοντας το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πτωχεύσει, καθώς έχει την υποστήριξη της ΕΕ. Στο περιθώριο συνάντησης του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εurogroup) στην Κίνα με υψηλόβαθμους κινέζους αξιωματούχους επεσήμανε ότι μπορεί να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τη χώρα μας, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος αθέτησης των υποχρεώσεών της είναι μηδενικός, λόγω της κοινοτικής στήριξης που θα λάβει εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Μάλιστα, ο κ. Αλμούνια συνέδεσε την άνοδο των spreads την περασμένη εβδομάδα με την αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Dubai World.
Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προεδρεύοντος του Εurogroup πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , o οποίος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αδυναμίας αναδιάρθρωσης του χρέους για τις χώρες που συμμετέχουν στην ευρωζώνη. Σύμφωνο βρήκαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος επίσης βρίσκεται στην αποστολή του Εurogroup στην Κίνα.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα δυσφημιστικά ως απαξιωτικά δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία στον ξένο Τύπο. Στο χθεσινό φύλλο των «Financial Τimes» ο αρθρογράφος αναρωτιέται αν μετά το Ντουμπάι ακολουθήσει και η Ελλάδα στην πτώχευση. Ο ίδιος υπενθυμίζει στους αναγνώστες της εφημερίδας ότι ο ίδιος προβληματισμός υπήρχε και στην αρχή του 2009, ωστόσο τότε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι η ΕΕ θα παρέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί.
«Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά» αναφέρεται σχετικά στο ίδιο άρθρο, στο οποίο τονίζεται ότι αν η ΕΕ τελικά βοηθήσει τη χώρα μας θα το κάνει με συγκεκριμένα ανταλλάγματα και δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται περισσότερο για το ηθικό δίδαγμα που θα είχε μια άνευ όρων διάσωση της οικονομίας της Ελλάδας παρά για τις επιπτώσεις που θα έχει ίδια η πτώχευσή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης. πηγη:http://www.tovima.gr/