Στο «μικροσκόπιο» η ελληνική οικονομία

Την Τετάρτη αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Στο «μικροσκόπιο» θα βρεθεί τις προσεχείς εβδομάδες η χώρα μας, αρχής γενομένης από την Τετάρτη. Τα στελέχη του ΔΝΤ καταφτάνουν την Τετάρτη στην Ελλάδα για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού, ενώ πρόκειται να ενημερωθούν και για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, περί τα τέλη Απριλίου, ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου, θα έρθει στην Αθήνα μεικτό κλιμάκιο από Κομισιόν ΕΚΤ και ΔΝΤ, ενόψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Πέμπτη, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ ενημερώθηκαν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και των υπόλοιπων χωρών που αντιμετωπίζουν ανάλογα δημοσιονομικά προβλήματα και ενδέχεται να προσφύγουν στο Ταμείο για χρηματοδότηση.

Εκτεταμένους ελέγχους πραγματοποίησε το κλιμάκιο της Εurostat στις υπηρεσίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όπου βρέθηκε από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας έως τη Μεγάλη Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2010 στο 4,1%, αντί 3,9%. "Δεν έχουμε ακόμα γλιτώσει και πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί" υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.
Ο πρόεδρος της ΟΚΕ στο ΣΚΑΪ

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η πραγματική οικονομία, στην οποία πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας καθώς δεν υπάρχει παραγωγή και ανταγωνιστικότητα» δήλωσε από την πλευρά του στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Ο κ. Πολυζογώπουλος πρόσθεσε ότι απαιτείται η εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς τα προηγούμενα χρόνια επιβραβευόταν η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

Για την οικονομία και τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή "ΣΚΑΪ Τώρα" ο Θεόδωρος Πελαγίδης καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

«Με ενδεχόμενη υπερφορολόγηση περιουσιακών στοιχείων υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης και πώλησης ακινήτων από τους πολίτες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πελαγίδης. Ο κ. Πελαγίδης προέβλεψε ότι θα πέσουν οι τιμές των ενοικίων σε κατοικίες και καταστήματα.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στον ευρωμηχανισμό στήριξης

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα μας να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, εάν δεν υποχωρήσουν οι κερδοσκοπικές πιέσεις.

Σε συνέντευξή του σε πορτογαλική εφημερίδα ο κ. Πάγκαλος προειδοποίησε ότι μετά την Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορεί να είναι τα νέα θύματα των κερδοσκόπων. Παράλληλα κατηγόρησε τη Γερμανία για ρατσιστική στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Στα ύψη το spread

Στο μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα, στις 349 μονάδες, βάσης βρίσκεται το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά. Μικρές απώλειες καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.πηγη:http://www.skai.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου