Tι γράφει ο ξένος Tύπος

DIE WELT
Ολη η αλήθεια
Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης ως προς το πακέτο στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας; Πρόκειται μόνον για 30 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε η γερμανική κυβέρνηση; Ή για 80 δισεκατομμύρια, όπως φημολογείται στην Αθήνα, πληροφορία που το Βερολίνο χαρακτηρίζει «εικασία», αλλά δεν τη διαψεύδει; Ασφαλώς μια ανάλογη περίπτωση όπως εκείνη της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ μέχρι τώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε και από την ΟΝΕ. Γι’ αυτό και ενδεχομένως είναι απολύτως δικαιολογημένο το γεγονός ότι δεν αποφασίζουν να δώσουν στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της βοήθειας. Γιατί απλώς δεν υφίστανται αυτές οι λεπτομέρειες. Κι όμως, επειδή ακριβώς παραβιάστηκαν οι ρήτρες της ΟΝΕ και επειδή η Ελλάδα συνιστά μοναδικό προηγούμενο, η γερμανική κοινή γνώμη έχει κάθε δικαίωμα και κάθε λόγο να πληροφορηθεί τα πάντα γύρω από αυτήν τη βοήθεια.
Στο φως, λοιπόν, όλη η αλήθεια και μάλιστα πριν από τις κρίσιμες για την Αγκελα Μέρκελ εκλογές της 9ης Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.
THE NEW YORK TIMESΜαθήματα από μια τραγωδίαΔεν έχει γίνει γνωστό τι οδήγησε στη φοβερή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Βιρτζίνιας, όπου σκοτώθηκαν 29 ανθρακωρύχοι, στη χειρότερη καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών. Είναι σαφές όμως ότι η ομοσπονδιακή εποπτεία του συγκεκριμένου κλάδου θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά. Το πρώτο βήμα αφορά τη μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας και υγιεινής των ανθρακωρυχείων. Πρόκειται για έναν τομέα δυσκίνητο, ο οποίος κι όταν ακόμη αποκαλύπτει σοβαρές και επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, η διαδικασία προσφυγής είναι τόσο πολύπλοκη, ώστε το κλείσιμο του ορυχείου να καθίσταται αδύνατο. Τα τελευταία δύο χρόνια κατεγράφησαν 204 παραβάσεις στον τομέα της ασφάλειας στο συγκεκριμένο ορυχείο. Πρόκειται για ανησυχητικά νούμερα, που θα έπρεπε να έχουν κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες σε τέτοιο βαθμό ώστε κάποια στιγμή να διακοπεί η λειτουργία του.
Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη δυνατότητα της βιομηχανίας να ανθίσταται. Ομως, τώρα είναι η ώρα να δοθούν οι αναγκαίες μάχες ώστε να μη συμβεί στο μέλλον παρόμοια τραγωδία σαν αυτή στη Δυτική Βιρτζίνια και πριν η κοινή γνώμη λησμονήσει το γεγονός.
THE TIMESΜια απαιτητική γυναίκαΟταν παλιότερα κάποιος βραβευόταν με Οσκαρ ή με Νόμπελ ή ο τελευταίος δίσκος του γινόταν πλατινένιος, ήξερε ότι ήταν ένας αληθινός σταρ. Αλλιώς, προς τι όλα αυτά; Σήμερα μπορείς να κάνεις ακριβώς το ίδιο πριν καν γίνεις σταρ. Μπορείς, δηλαδή, πριν υπογράψεις συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία ή πριν εκφωνήσεις κάποια ομιλία, να απαιτείς να γεμίσουν το βεστιάριό σου με ορχιδέες που φύονται μόνο στην Τόνγκα ή να απαιτείς όσοι θα ’ρθουν να σε ακούσουν να μη φορούν μαύρα και οι οργανωτές να σου λένε Ο. Κ.! Η Σάρα Πέιλιν (περί αυτής πρόκειται) για να μιλήσει στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ζήτησε να ταξιδέψει πρώτη θέση από την Αλάσκα, αν και θα προτιμούσε ένα ιδιωτικό τζετ, εν συνεχεία ζήτησε οι ερωτήσεις του κοινού να είναι γνωστές εκ των προτέρων και ηλεγμένες και φυσικά, ζήτησε να υπάρξουν καλαμάκια για το νερό. Με τη μαεστρία της Σάρας Πέιλιν να κάνει το ακροατήριό της να γελάει, όχι πάντα την κατάλληλη στιγμή, ίσως θά έπρεπε η Κυρία των Τεΐων να ζητήσει από τους διοργανωτές κάτι ακόμη. Να της προμηθεύσουν ένα καλό Ρεπουμπλικανό εγγαστρίμυθο που θα μιλάει αντ’ αυτής – κρυμμένο διακριτικά κάπου!
ARAB NEWSΠυρηνική ασφάλειαΑπό τις πολύ παλαιές εποχές, οι άνθρωποι που κατείχαν όπλα είχαν και κυριαρχία. Το άλογο στο ιππικό, το άρμα, το μπαρούτι, η αυλακωτή κάννη, το πολυβόλο, το άρμα μάχης, οι ρουκέτες και τέλος οι πυρηνικές κεφαλές. Το καθένα με τον τρόπο του ήταν πιο φοβερό από το προηγούμενο, γι’ αυτό και οι αντίπαλοι έσπευδαν να τροφοδοτήσουν τον στρατό τους αναλόγως. Σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα κινείται στον αντίποδα. Φιλοδοξεί να υπογράψουν τη συμφωνία μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων οι χώρες που κατέχουν πυρηνικά και να τερματιστεί η παραγωγή όπλων που με τη χρήση ουρανίου και πλουτωνίου μετατρέπονται σε πυρηνικές βόμβες. Ομως, εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: Από τη μία πλευρά, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία και η Βρετανία είναι οι μόνες χώρες που διαθέτουν νόμιμα πυρηνικά οπλοστάσια. Ωστόσο, η Ινδία και το Πακιστάν παραμένουν ανήσυχοι πυρηνικοί γείτονες, η Β. Κορέα είναι έτοιμη να εκτοξεύσει τους δικούς της πυραύλους, το Ισραήλ κατέχει ήδη πυρηνικά και το Ιράν θέλει να αποκτήσει τα δικά του. Σε έναν κόσμο γεμάτο υποψία, μπορεί ένα κράτος να υπογράψει σημαντικούς περιορισμούς στο πυρηνικό οπλοστάσιό του;ΠΗΓΗ:http://news.kathimerini.gr

Η λίστα ιστολογίων μου