«Ιντερνετική επίθεση» κατά της κυβέρνησης

Tου Κωνσταντινου Ζουλα
«Οταν η ηθικολογία αντικαθιστά την πολιτική, μπορείς κάλλιστα να πάθεις αυτό που έπαθε και η Ν.Δ. Διότι και εμείς, αν το σκεφτείς, βάλαμε πολύ ψηλά τον πήχυ της ηθικής». Η υπουργική εκμυστήρευση είχε γίνει πρόσφατα, λίγο μετά την παραίτηση της κ. Aντζελας Γκερέκου. Kαι ενδεχομένως να ταιριάξει «γάντι» στο μέλλον και με άλλες, ανάλογες, περιπτώσεις. Mια αφορμή μπορεί να δόθηκε χθες, με την υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία –σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας– φέρεται παρατύπως να διόρισε συγγενείς της και συγχωριανούς της στο μουσείο της Πέλλας. Η ίδια χωρίς να αρνείται τη συγγένειά της με κάποιους από τους διορισθέντες, διέψευσε το ρεπορτάζ και επικαλέστηκε ότι οι διορισμοί έγιναν με πλήρη διαφάνεια, μέσω AΣEΠ, από το υπουργείο Πολιτισμού. Eπιπροσθέτως, ο κ. Παύλος Γερουλάνος έκανε γνωστό ότι έδωσε εντολή σε κλιμάκιο του υπουργείου του να μεταβεί στην Πέλλα, προκειμένου να διενεργήσει επιτόπιο έλεγχο και να εκδώσει πόρισμα ώς την Τρίτη.
Η υπόθεση αυτή ενδεχομένως να λειτουργεί αθροιστικά στο βεβαρυμένο κλίμα που υπήρχε από τις αρχές της εβδομάδας με την αποπομπή της κ. Αντζελας Γκερέκου. Κλίμα που ενέτειναν και δεκάδες ανώνυμα δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο, φωτογραφίζοντας και άλλους υπουργούς δήθεν εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα, κάνοντας μία εξ αυτών –την κ. Αννα Διαμαντοπούλου– να εκδώσει μέχρι και ανακοίνωση για να διαψεύσει τους ισχυρισμούς ενός blog(!) ότι τελεί υπό παραίτηση.
Κατά πληροφορίες, η «ιντερνετική επίθεση έναντι της κυβέρνησης», όπως ονομάστηκε, έγινε αντικείμενο αρκετών συζητήσεων στο Μαξίμου. Και στην προσπάθεια των συνεργατών τού πρωθυπουργού να ερμηνεύσουν τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, τα απέδωσαν σε άνομα συμφέροντα που, όπως έλεγαν, θίγονται από τις πρωτοβουλίες στον τομέα της διαφάνειας. Η εξήγηση αυτή, ωστόσο, ουδόλως έπεισε αρκετούς υπουργούς. Οι τελευταίοι αντέτειναν ότι τα ιντερνετικά χτυπήματα είναι επιλεκτικά και φωτογραφίζουν συγκεκριμένους υπουργούς ή και υφυπουργούς που ουδεμία σχέση έχουν με τις κυβερνητικές προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς. Εκτιμούσαν μάλιστα ότι οι ανώνυμες ιντερνετικές επιθέσεις είναι η νέα μορφή των συντροφικών μαχαιρωμάτων που παλαιότερα καταγράφονταν στις παραπολιτικές στήλες, υπονοώντας ότι ενόψει ενός πιθανού ανασχηματισμού κάποιοι θέλουν να «κοντύνουν» υπουργούς προς ίδιον όφελος. Οπως άλλωστε έλεγε προχθές στη Βουλή, σε δημοσιογράφους, γνωστός υπουργός, «εδώ και πολύ καιρό συγκεκριμένα blogs είναι ηλίου φαεινότερον ότι με το αζημίωτο παίζουν παιχνίδια ακόμη και εκβιάζοντας πολιτικούς», και εκτιμούσε ότι αν δεν αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση, θα πληρώσει πολύ ακριβά την ανώνυμη ιντερνετική αναρχία.
Το νοσηρό αυτό κλίμα εννοείται ότι «μεταδόθηκε» και στο Μαξίμου όπου ακούστηκε ακόμη και η πρόταση λήψης έκτακτων μέτρων, προκειμένου να διαπιστώνεται στο εξής πολύ πιο εύκολα και γρήγορα η πηγή των ανώνυμων διαδικτυακών δημοσιευμάτων, όταν αυτά είναι συκοφαντικά. Συνεργάτης του πρωθυπουργού μάλιστα τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να διερευνηθεί η νομική δυνατότητα υποχρέωσης έστω των «ιδιοκτητών» των blogs να μπορούν να ταυτοποιηθούν ευκολότερα, ή και να τους καταστεί γνωστό ότι στο εξής θα φέρουν την ευθύνη και όλων των ανωνύμων σχολίων στις σελίδες τους.
Κατόπιν, ωστόσο, ωριμότερων σκέψεων, συνειδητοποιήθηκε ότι ανάλογα μέτρα –που απασχολούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες– θα απέφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα στο άναρχο ελληνικό Διαδίκτυο και ως εκ τούτου η ιδέα εγκαταλείφθηκε πριν σχεδόν συζητηθεί.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γ. Πεταλωτής έσπευσε την Παρασκευή να διαψεύσει δημοσίως κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας πως «ουδείς μίλησε για μέτρα κατά των blogs», τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε και «σημαντικό τρόπο επικοινωνίας»...
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αρκετοί υπουργοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχυ της ηθικής των μελών της, γεγονός που –όπως λένε– καθιστά πολύ εύκολη την έκθεσή τους ακόμη και δι’ ασήμαντον αφορμή. Και με το δεδομένο αυτό εξέφραζαν την άποψη ότι το Μαξίμου στο εξής οφείλει να παράσχει άμεση και κεντρική κάλυψη σε όσους υπουργούς εκτιμά ότι συκοφαντούνται, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να μη χαρίζεται σε περιπτώσεις όπως αυτή της κ. Γκερέκου, που αποπέμφθηκε για λόγους ηθικής τάξεως από υπουργός, αλλά παραδόξως εκρίθη ότι μπορεί να παραμένει στο ΠΑΣΟΚ ως βουλευτής...πηγηhttp://news.kathimerini.gr/:

Η λίστα ιστολογίων μου