Σύγχυση επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων εξαιτίας αυτού που παρατηρείται στην επιφάνεια του Ήλιου. Απ΄ αυτούς που το παρατηρούν τώρα, κανένας δεν το είχε ξαναδεί στη ζωή του. Οι ηλιακές κηλίδες έχουν εξαφανιστεί. Και αυτό μπορεί να επιδράσει σημαντικά στην άνοδο της θερμοκρασίας της Γης.Η εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων συμβαίνει κατά διαστήματα, αλλά τούτη τη φορά έχει διαρκέσει περισσότερο απ΄ ό,τι θα περίμενε κανείς και επιπλέον δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο Ήλιος ξυπνάει. Επίσης οι αποκαλούμενοι ηλιακοί άνεμοι (σωματίδια που εκπέμπονται από τον Ήλιο) είναι σήμερα οι ασθενέστεροι που έχουν παρατηρηθεί ποτέ. Επιπλέον ο μαγνητικός άξονας του Ήλιου έχει γείρει σε ασυνήθιστο βαθμό.«Είναι ο πιο ήσυχος Ήλιος που έχουμε δει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα», λέει ο επιστήμονας της ΝΑSΑ Ντέιβιντ Χάθαγουεϊ. Μπορεί να επηρεάσει όλους μας στη Γη και να μας υποχρεώσει να επανεκτιμήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Ο Ήλιος μας είναι η πρωταρχική δύναμη που καθορίζει το κλιματικό σύστημα της Γης. Επιπλέον, όταν ο Ήλιος ησύχαζε με τον τρόπο αυτό στο παρελθόν, η Γη ψύχραινε ελαφρά και εικάζεται ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και τώρα. Έτσι όμως αλλάζουν όλες τις προβλέψεις μας για την κλιματική αλλαγή.Οι ηλιακές κηλίδες είναι λιγότερα φωτεινά, ψυχρότερα σημεία στην επιφάνεια του Ήλιου που εμφανίζονται και εξαφανίζονται σε 11ετείς κύκλους και παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το 1843. Είχαν εξαφανιστεί και παλιότερα. Απουσίαζαν τον 17ο αιώνα- μια περίοδος που αποκαλείται «Ελάχιστο του Μόντερ» από το όνομα του επιστήμονα που εντόπισε το φαινόμενο. Έχει παρατηρηθεί ότι οι περίοδοι κατά τις οποίες η δραστηριότητα του Ήλιου είναι έντονη ή χαμηλή συνδέονται με θερμές ή ψυχρές κλιματικές περιόδους. Ο ασθενής Ήλιος του 17ου αιώνα συνέπεσε με την αποκαλούμενη Μικρή Εποχή των Πάγων. Η δράση του Ήλιου μειώθηκε ανάμεσα στο 1790 και το 1830 και η Γη ψύχρανε και τότε λίγο. Ο Ήλιος ήταν ασθενής στη διάρκεια της ψυχρής Εποχής του Σιδήρου και δραστήριος κατά τη θερμή Εποχή του Χαλκού. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα τελευταία 12.000 χρόνια υπήρξαν 27 μεγάλα ελάχιστα και 19 μεγάλα μέγιστα.
Η θερμοκρασία: Στον 20ό αιώνα, η δραστηριότητα του Ήλιου αυξήθηκε την ίδια εποχή που αυξήθηκε η θερμοκρασία της Γης. Σύμφωνα όμως με την επιστημονική συναίνεση, ο Ήλιος είχε μόνον ήσσονος σημασίας επίδραση στην πρόσφατη κλιματική αλλαγή. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Ήλιος ήταν ο μείζων διαμορφωτής του κλίματος της Γης εδώ και μερικές δεκαετίες, οπότε τον ξεπέρασε το φαινόμενο του θερμοκηπίου λόγω της αύξησης των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα.
Όμως γύρω στην αλλαγή του αιώνα τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Λίγα χρόνια αφότου η δραστηριότητα του Ήλιου άρχισε να μειώνεται, η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης άρχισε να επιβραδύνεται και τώρα είναι σταθερή από την αρχή του αιώνα. Στο διάστημα αυτό τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνέχισαν να αυξάνονται. Μήπως λοιπόν η ησυχία του Ήλιου ευθύνεται για την ελάττωση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη;
Το φαινόμενο του θερμοκηπίουΥΠΑΡΧΟΥΝπρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι οι αλλαγές στον Ήλιο μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στο κλίμα της Γης- μεγαλύτερη από οποιαδήποτε ανθρώπινης προέλευσης. Και αυτό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί ή πώς αυτό θα επηρεάσει την κατανόησή μας για την κλιματική αλλαγή στη Γη. Αν η Γη ψυχράνει κάτω από έναν ήσυχο Ήλιο, τότε αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι η αύξηση της δραστηριότητας του Ήλιου μετά τη Μικρή Εποχή των Πάγων ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Αυτό θα σημάνει επίσης ότι έχουμε υπερεκτιμήσει την ευαισθησία της ατμόσφαιρας της Γης σε μια αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα από τα προβιομηχανικά επίπεδα των τριών μερών ανά 10.000 κατ΄ όγκο στα σημερινά τέσσερα μέρη ανά 10.000. Ή ότι ο Ήλιος μπορεί να ανταγωνιστεί την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας, συγκρατώντας την για ένα διάστημα.Προς το παρόν. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι επιστήμονες, μαζί μ΄ εμάς τους υπόλοιπους, είναι να περιμένουν.πηγη:http://www.e-magazino.gr