Απέφυγε τα σημάδια του χτυπήματος |
Tι συμβαίνει όταν κόβεσαι
Όταν ένα κόψιμο είναι αρκετά βαθύ, ώστε να προκαλέσει αιμορραγία, δηλαδή φτάνει μέχρι τη δεύτερη στιβάδα της επιδερμίδας, τα αιμοπετάλια έρχονται στην επιφάνεια και δημιουργούν κρούστα (εφελκίδα).
Μόλις σταματήσει η αιμορραγία, τα κύτταρα ινοβλάστες, τα οποία παράγουν το κολλαγόνο, κατευθύνονται προς το τραύμα, προκειμένου να βοηθήσουν στην επανόρθωση του κατεστραμμένου δέρματος.
Ο χρόνος επούλωσης για τα περισσότερα τραύματα είναι περίπου 10 ημέρες και δεν αφήνουν σημάδια. Κάποιες φορές, όμως, προκαλείται φλεγμονή ή μόλυνση που διαταράσσουν αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι ινοβλάστες να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα κολλαγόνου δημιουργώντας ουλές είτε με τη μορφή δυσχρωμίας είτε με τη μορφή ανωμαλίας της επιδερμίδας.
Tι να προσέξεις
•Κοκκινίλα ή πρήξιμο. Η δυσχρωμία της επιδερμίδας ή η υπερευαισθησία υποδηλώνουν την ύπαρξη μόλυνσης, που είναι η Νο 1 αιτία για τη δημιουργία ουλής.
•Φαγούρα. Η έντονη επιθυμία σου να ξύσεις την πληγή σημαίνει ότι οι ινοβλάστες... δουλεύουν υπερωρία, γεγονός που συχνά οδηγεί στην υπερπαραγωγή νέου δέρματος, δηλαδή στη δημιουργία σημαδιού.
•Χειρουργική τομή. Μια βαθιά πληγή είναι πολύ πιο πιθανό να αφήσει σημάδι καθώς δύσκολα κλείνει χωρίς ράμματα.
•Το σημείο της πληγής. Τα κοψίματα στα χέρια ή τα γόνατα είναι εύκολο να ανοίξουν καθώς κινείσαι και επομένως ο χρόνος επούλωσης παρατείνεται.
Aπλές λύσεις
•Καθάρισε καλά την πληγή με σαπούνι και νερό. Πλύνε την πληγή το συντομότερο δυνατόν και στη συνέχεια χρησιμοποίησε μια αντιβιοτική κρέμα. Έπειτα, κάλυψέ τη με έναν ταχυεπίδεσμο, που δε θα αφαιρέσεις για δύο μέρες.
•Διατήρησε την πληγή ενυδατωμένη. Για να επιταχύνεις τη διαδικασία της επούλωσης, βάζε λίγη ενυδατική κρέμα στο τραύμα δύο φορές την ημέρα, για μία εβδομάδα. Προτίμησε μία με αλόη που ενυδατώνει και προλαμβάνει τις φλεγμονές.http://www.real.gr/