Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν μια τραγουδίστρια που έδωσε διαδικτυακή συναυλία στο YouTube, δήλωσε ένας δικηγόρος. Ο λόγος: δεν φορούσε χιτζάμπ.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Μιλάντ Παναχιπούρ, η 27χρονη Παραστού Αχμαντί συνελήφθη στην πόλη Sari, πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Mazandaran, το Σάββατο (14/12).Στη συναυλία, που κυκλοφόρησε στο YouTube την Πέμπτη και έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1,4 εκατομμύρια προβολές, η Αχμαντί τραγουδά φορώντας ένα μακρύ, μαύρο φόρεμα χωρίς μανίκια και γιακά, χωρίς να φοράει χιτζάμπ, με μια μπάντα από τέσσερις άνδρες μουσικούς.
«Είμαι η Παράστου, ένα κορίτσι που θέλει να τραγουδήσει για τους ανθρώπους που αγαπώ. Είναι ένα δικαίωμα που δεν μπορούσα να αγνοήσω· να τραγουδήσω για τη γη που αγαπώ με πάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αχμαντί στην ανάρτηση της συναυλίας της.Σύμφωνα με τις δηλώσεις που παραχώρησε ο δικηγόρος στο Associated Press: «Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε τις κατηγορίες εναντίον της κυρίας Αχμαντί, ποιος τη συνέλαβε ή το πού κρατείται. Ωστόσο, θα επιδιώξουμε την επίλυση του θέματος μέσω των νομικών αρχών».
Ο Παναχιπούρ ανέφερε επίσης ότι δύο μουσικοί της μπάντας της — ο Σοχέιλ Φαγκίχ Νασίρι και ο Εχσάν Μπεϊραγντάρ — συνελήφθησαν επίσης το Σάββατο στην Τεχεράνη.
Η απαγόρευση στις Ιρανές καλλιτέχνιδες
Μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979, οι γυναίκες απαγορεύτηκε αρχικά να τραγουδούν συνολικά και στη συνέχεια να τραγουδούν ή να χορεύουν σόλο μπροστά σε κοινό μικτού φύλου. Οι γυναίκες τραγουδίστριες μπορούσαν να τραγουδήσουν για το ανδρικό κοινό μόνο ως μέρος μιας χορωδίας. Επιτρέπεται όμως να τραγουδήσουν σε μια αίθουσα για ακροατήρια μόνο για γυναίκες.
Επίσης, με βάση τον ιρανικό και τον ισλαμικό νόμο, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εμφανίζονται χωρίς χιτζάμπ μπροστά σε άνδρες που δεν είναι συγγενείς.Στο Ιράν, το χιτζάμπ -και το ολοσχερές μαύρο τσαντόρ που φορούν ορισμένες- αποτελεί εδώ και καιρό και πολιτικό σύμβολο, ιδίως αφού έγινε υποχρεωτικό τα χρόνια που ακολούθησαν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Για τις πιστές μουσουλμάνες, το κάλυμμα του κεφαλιού αποτελεί ένδειξη ευσέβειας ενώπιον του Θεού και σεμνότητας μπροστά σε άνδρες εκτός της οικογένειάς τους.
Το 2022 υπήρξαν διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν μετά το θάνατο της 22χρονης Μάσα Αμίνι, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής της χώρας επειδή υποτίθεται ότι δεν φορούσε το χιτζάμπ της. Ενώ η αστυνομία έγινε διστακτική στην αυστηρή επιβολή του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα – ενδεχομένως για να αποφύγει ακόμη ευρύτερες διαδηλώσεις και εκδηλώσεις προκλητικότητας – τις τελευταίες εβδομάδες ο τόνος των αρχών έχει αλλάξει.https://www.rosa.gr/